Regizorul Alexandru Solomon, la Stockholm International Film Festival 2017

nov. 7th, 2017 | By | Category: Postcard

Publicul din capitala suedeză va avea ocazia de a viziona, în cadrul ediției din acest an a Stockholm International Film Festival, desfășurat între 8-19 noiembrie 2017, cel mai recent film al lui Alexandru Solomon, ”Ouăle lui Tarzan”. Filmul a fost selectat în programul oficial al festivalului, în competiția Stockholm XXVIII Documentary Competition, urmând să fie difuzat la secţiunea Documania de patru ori pe parcursul festivalului. Regizorul român va fi prezent la proiecțiile din zilele de 11 și 14 noiembrie, la cinematograful Saga, precum și pe 12 noiembrie, la cinematograful Grand, și va răspunde întrebărilor din partea publicului.

Ouăle lui Tarzan, cel mai nou documentar semnat de Alexandru Solomon, este filmat în Abhazia, acțiunea desfășurându-se in Suhum, capitala Abhaziei, o mica republica nerecunoscuta oficial, aflata pe malul oriental al Marii Negre. Filmul a avut premiera mondială vara trecută, la cea de-a XVI-a ediție a festivalului TIFF de la Cluj-Napoca, iar în octombrie a intrat în cinematografele din România.
Pornind pe urmele legendarei inițiative a lui Stalin de a crea muncitorul perfect dintr-un hibrid om-maimuță, regizorul ajunge la o interesantă combinație de SF și documentar. Un film inedit prin subiect şi prin abordare, documentarul Ouăle lui Tarzan împleteşte două planuri, cel al studiului cercetărilor pe maimuţe şi cel al studiului lumii Abhaziei, paradis şi iad în acelaşi timp, ce oferă o imagine comparabilă cu cea a României de după Revoluţie. Un film despre utopii, o drama metaforică,”in care se impletesc destinele asemanatoare ale maimutelor si oamenilor” (Alexandru Solomon).
Prezenţa românească la Stockholm International Film Festival de-a lungul anilor a fost constantă şi aclamată. În 2007, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, de Cristian Mungiu, a câştigat Marele Premiu al festivalului, iar Anamaria Marinca premiul pentru cea mai bună actriţă. În 2008, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj i-a fost acordat filmului Megatron în regia lui Marian Crişan. George Piștereanu a primit în 2010 premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul din Eu când vreau să fluier, fluier, iar lungmetrajul „Poziţia copilului” (r. Călin Peter Netzer) a fost distins în 2013 cu Premiul Telia, acordat celui mai bun film din festival care nu beneficiază încă de distribuţie în Suedia.

Programul proiecţiilor:

Ouăle lui Tarzan / Tarzan´s testicles, r. Alexandru Solomon

  • 11 noiembrie, ora 17.00, cinematograful Saga;
  • 12 noiembrie, ora 13.00, cinematograful Grand;
  • 14 noiembrie, ora 20.30, cinematograful Saga;
  • 16 noiembrie, ora 12.00, cinematograful Skandia.

Programul oficial al ediţiei 2017 a Stockholm IFF poate fi consultat aici:

www.stockholmfilmfestival.se/sv/festival/2017/program

Număr de vizualizări :639


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro