Noi ateliere de educație muzicală ”Dalcroze”, la București

sept. 11th, 2017 | By | Category: Postcard

Vineri, 22 septembrie și sâmbătă, 23 septembrie 2017, la Universitatea Națională de Muzică București, în cadrul proiectului ”Cultură prin muzică – Culture through Music”, Primăria Capitalei prin ARCUB organizează  o nouă serie de cursuri ”Dalcroze” adresate profesorilor de muzică și muzicienilor. Proiectul ”Cultură prin muzică – Culture through Music” a fost inițiat în noiembrie 2015, în parteneriat cu instituții internaționale de prestigiu, pentru a îmbogăți pedagogia muzicală din România prin prezentarea metodelor ”Kodály”, ”Dalcroze” și ”Orff”, care sunt deja implementate la nivel european de câteva decenii. Proiectul a înglobat o serie de conferințe și ateliere de educație muzicală desfășurate pe o perioadă de opt luni în grădinițe, școli și licee din București, dar și la ARCUB și UNMB.

În perioada 22 – 23 septembrie 2017, doi profesori specialiști în metoda Jaques – Dalcroze din Geneva, Hélène Nicolet și Laetitia Disseix-Berger, susțin la București un nou seminar Dalcroze de ritmică, solfegiu și improvizație muzicalăSunt invitați să participe profesori de muzică, muzicieni și studenți UNMB (în limita locurilor disponibile).

O metodă specială de predare a muzicii, metoda Dalcroze pune accent pe experiență înainte de știință, pe legătura esențială între mișcarea corporală și muzicalitate. Folosind o abordare interactivă și pluridisciplinară, pedagogia Dalcroze permite dezvoltarea inteligențelor multiple și exersarea facultăților afective, motrice, imaginative, spațiale și intelectuale, în relație cu muzica. Lecțiile de ritmică Dalcroze se predau în grup și au ca rol schimburile sociale, cooperarea, dar și capacitatea de adaptare, imitare și integrare. Profesorul improvizează, inventează spontan muzica și suscită reacții. Pedagogia Dalcroze implică exerciții variate, deschise la adaptări, în funcție de nivelul fiecărui participant.

Parteneri: Asociația Dalcroze, Universitatea Națională de Muzică din București.

PROGRAM SEMINAR DE EDUCAȚIE MUZICALĂ DALCROZE

22 – 23 septembrie, Universitatea Națională de Muzică București

Vineri, 22 septembrie

15:00 – 15:30

Exerciții comune

15:30 – 16:45

Curs de Ritmică A – Curs susținut de profesor Hélène Nicolet

Curs de Rithmică B – Curs susținut de profesor Laetitia Disseix-Berger

17:00 – 18:15

Curs de Ritmică A – Curs susținut de profesor Laetitia Disseix-Berger

Curs de Rithmică B – Curs susținut de profesor Hélène Nicolet

18:15 – 19:00 – Prezentare și discuție despre metoda Dalcroze pornind de la materiale video: aplicabilitatea ritmicii Dalcroze, în ce constă ritmica Dalcroze, ce formări există în ritmica Dalcroze (curs comun susținut de cei doi profesori)

Sâmbătă, 23 septembrie

9:00 – 10:15

Curs de Ritmică A – Curs susținut de profesor Hélène Nicolet

Curs de Rithmică B – Curs susținut de profesor Laetitia Disseix-Berger

10:30 – 11:30

Curs de Solfegiu A – Curs susținut de profesor Hélène Nicolet

Curs de Solfegiu B – Curs susținut de profesor Laetitia Disseix-Berger

11:30 – 12:30

Curs de Solfegiu C – Curs susținut de profesor Hélène Nicolet

Curs de Solfegiu D – Curs susținut de profesor Laetitia Disseix-Berger

14:00 – 15:00

Curs de improvizație instrumentală A – Curs susținut de profesor Hélène Nicolet

Curs de improvizație instrumentală B – Curs susținut de profesor Laetitia Disseix-Berger

15:00 – 16:00

Curs de improvizație instrumentală C – Curs susținut de profesor Hélène Nicolet

Curs de improvizație instrumentală D – Curs susținut de profesor Laetitia Disseix-Berger

16:15 – 17:15

Curs de ritmică Dalcroze comun

17:15 – 18:00  Întrebări și discuții / feedback

Înscrieri

Participarea este gratuită, iar înscrierile se fac până la data de 20 septembrie 2017, printr-un email la adresa culturaprinmuzica@arcub.ro. Pentru ca înscrierea să fie validă, vă rugăm să includeți următoarele informații: nume, prenume, număr de telefon, adresă e-mail, funcția (profesor de muzică/ student UNMB/ muzician). Numărul de locuri este limitat, iar înscrierea se va face în ordinea în care se primesc e-mail-urile.

Numărul maxim de participanți este de 40 de persoane. Fiecare participant va beneficia de două cursuri de ritmică, un curs de solfegiu, un curs de improvizație instrumentală, o prezentare a metodei Dalcroze și un moment de discuții.

Hélène Nicolet este licențiată în metoda Jaques-Dalcroze, obținută în cadrul Institutului Jaques-Dalcroze din Geneva. Predă ritmica, improvizația instrumentală și armonia practică pentru studenții din cadrul filierei de muzică și mișcare la Haute École de musique din Geneva. A predat timp de patru ani ritmica pentru adulți și seniori la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva, iar în prezent susține cursuri de educație muzicală Dalcroze în SUA, Japonia, Coreea de Sud, Mexic și în Europa.

Laetitia Disseix-Berger a obținut masterul în pedagogie muzicală, specializarea ritmică Jacques Dalcroze în cadrul Haute École de musique din Geneva. Este profesor de muzică la CRR Rueil- Malmaison și ține cursuri de inițiere muzicală, formare muzicală, formare în muzică și dans precum și în ritmica Jaques-Dalcroze. Predă în cadrul programelor de masterclass organizate de ECM – Ecole de Comédie Musicale de Paris și în cadrul diferitelor stagii muzicale organizate în Franța și în străinătate (Denver, Colorado).

Detalii pe www.arcub.ro

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.

Număr de vizualizări :933


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro