Noapte de Sânziene, la Institutul Cultural Român

iun. 22nd, 2017 | By | Category: Eveniment

Vineri, 23 iunie 2017, începând de la ora 18.00, la sediul ICR din Aleea Alexandru nr. 38. Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură, vă invită la Noaptea de Sânziene. Sărbătoarea va cuprinde un program variat, cu proiecții de scurtmetraje, ateliere de împletit cununițe de Sânziene,  concerte de jam session marca Luiza Zan, muzică pop pe acorduri de contrabas, interpretată de Viktor Savca, și muzică clasică (Rute Muzicale cu Kármán Quartet).

Festivalul Internațional de Film NexT se întâlnește cu Noaptea de Sânziene. În sectiunea „Film Academy: Short Matters!“ vor putea fi urmărite, la  Sala Mare a ICR, 13 scurtmetraje, care vor fi proiectate în două calupuri, în intervalul orar 18.00 – 22.00. „European Film Academy: Short Matters! Tour“ este turneul organizat de Academia Europeană de Film, pentru a prezenta scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei într-o serie de festivaluri și instituții din Europa.  Filmele  abordează genuri cinematografice în registre diferite, vorbind despre teme actuale.

Concertul de jazz în ie românească susținut de Luiza Zan (voce), Iulian Pavelescu (chitară) și Mandela Gajol (caval, flaut) va avea loc în grădina Institutului Cultural Român,  de la ora 20.00. Artiștii vor interpreta jazz și funk din zona world-music și din patrimoniul muzical românesc, într-o întâlnire în care doinele populare din zona Moldovei și a Dobrogei se vor alătura melodiilor britanice și americane.

De la ora 23.00, proiectul Rute Muzicale îi va reuni pe cei de la  Kármán Quartet – Valentin Șerban (vioara I), Iolanta Eremie  (vioara a II-a), Theodor Andreescu (violă) și Mihail Grigore  (violoncel) – , care ne vor purta prin Austria lui W.A. Mozart, urmând ca, în continuarea programului, să ne prezinte Lumea Nouă povestită de A. Dvorak în  „Americanul“.  De la 22.00, Victor Savca (nume de scenă Viktor) ne va prezenta piesele sale, vocea fiindu-i acompaniată de armonicele grave ale contrabasului său.

În intervalul 19.00 – 20.00, în grădina ICR va avea loc un atelier de meșteșugit de Sânziene. „Dumnezeu rânduiește un răstimp de liniște, când stau în cumpănă toate stihiile, și cerurile cu stele și vânturile“, scria Mihail Sadoveanu în romanul său „Nopțile de Sânziene“. Vă invităm să împletim împreună flori cu inflorescențe mărunte, pline de polen, care miros puternic a fân și a miere, într-o seară magică, în care v-am pregătit și alte surprize la Institutul Cultural Român.

Accesul la eveniment este liber și vă așteptăm în veșminte tradiționale românești.

icr.ro/pagini/noapte-de-sanziene-la-institutul-cultural-roman

Număr de vizualizări :1144


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro