Expoziţie de documente și fotografii de arhivă „Colegiul Naţional Pedagogic Carol I Câmpulung-Muscel – 150 de ani”

iun. 17th, 2017 | By | Category: Postcard

Sâmbătă, 24 iunie 2017, ora 11.30, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, va avea loc vernisajul expoziţiei de documente și fotografii de arhivă „Colegiul Naţional Pedagogic Carol I Câmpulung-Muscel – 150 de ani”. Realizatorii expoziţiei sunt prof. Adrian Săvoiu şi prof. George Radu. Prelucrarea imaginilor şi tipărirea reproducerilor au fost realizate la Editura Ars Docendi – Universitatea din Bucureşti.

Înființată la București în anul 1867 prin decretul domnitorului Carol, Școala Normală Carol I a fost cea dintâi instituție de învățământ din Muntenia specializată în pregătirea învățătorilor. Încă din primii ani de funcționare, școala a avut ca profesori nume mari ale vieții academice, științifice și didactice românești, cum ar fi Ion C. Massim, membru al Academiei Române, Ion Ionescu de la Brad, economist și agronom de renume, arhimandritul Iosif Naniescu, rector al Seminarului Central din București, Petre S. Aurelian, ministru și președinte al Academiei Române, Constantin Esarcu, doctor în Medicină la Paris. Acestei pleiade de iluștrii profesori i s-a adăugat marele pedagog George Radu Melidon, primul director, cu un rol decisiv, începând din anul 1868, în organizarea școlii. El a fost cel care a alcătuit regulamentul intern, a redactat statutele instituției și a propus numele ce a consacrat-o: Școala Normală Carol I.

Mutată în 1896 la Câmpulung-Muscel într-o clădire monumentală, proiectată de arhitectul Ion Socolescu, Școala Normală Carol I a continuat să fie o instituție de elită prin marii profesori și absolvenții pe care i-a format. Numindu-se din 1996 Colegiul Național Pedagogic Carol I, școala-fanion a începuturilor învățământului pedagogic românesc a îmbrăcat în ultimii ani o haină nouă, în urma unui amplu program de reabilitare a sediului. Așa cum arată astăzi, colegiul este nu numai una dintre cele mai frumoase școli din România, ci și un monument istoric, un adevărat muzeu.

Expoziția, care va fi deschisă în perioada 24 iunie – 20 iulie 2017, își propune să prezinte existența de 150 de ani a acestei instituții cu deschidere națională și internațională.

Număr de vizualizări :3830


One Comment to “Expoziţie de documente și fotografii de arhivă „Colegiul Naţional Pedagogic Carol I Câmpulung-Muscel – 150 de ani””

  1. Clara Paunescu spune:

    Felicitari!
    Sunt mandra ca am absolvit acest Colegiu!!!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro