Evocare Ion Nicodim, la Galeria Romană

mart. 15th, 2017 | By | Category: Postcard

Joi, 16 martie 2017, ora 19.00, Galeria Romană vă invită la o evocare eveniment a artistului Ion Nicodim cu ocazia împlinirii a 10 ani de la trecerea la cele veşnice. În perioada 16 martie-4 aprilie 2017, Galeria Romană prezintă o expoziţie de pictură şi sculptură a artistului Ion Nicodim.

Ion NICODIM

(1932-2007)

Pe 15 martie 2007, Ion Nicodim ne părăsea.

Zece ani după dispariţia lui, această expoziţie s-ar vrea evocarea omului Nicodim şi un omagiu artistului care a fost, respectând atât starea sa de spirit cât şi integritatea care-l caracteriza, inspirată de o idee a lui : « Opera nu trebuie să poarte pecetea autorului, ea trebuie să dea impresia de anonimat, ca o crimă perfectă (o idee brâncuşiană) ».

Nu suntem așadar în prezența unei retrospective, cu atât mai puțin a prezentării unui parcurs artistic vârstnic de mai bine de cincizeci de ani, dar mai degrabă martorii unui « flash », martorii unei cariere artistice intense și asta având în fața ochilor tablouri semnificative din ciclurile importante ale artistului : Lacuri liniștite, Ferestre orientale, Inimi… și două totemuri sau « stele », reprezentative ale ultimilor decenii de creație.

« Am putut face ce vreau, tot ce-am vrut, sau aproape tot, de când eram copil și până azi ! Nici o interdicție. De a fost sau a vrut să mi-o impună cineva, nu am ținut cont de ea, m-am făcut, sau poate nici n-am auzit-o și am trecut de ea. Purtat doar de intuiție sau de instinct ! Cred că în fond nimeni nu mi-a interzis nimic, sau nu ar fi putut să-mi interzică nimic ».

Astfel și tot citându-l, în timpul întregii sale cariere, Nicodim n-ar fi realizat « nici tablouri, nici sculpturi, ci stări de spirit ».

Un film documentar « Trecătorul pământului », realizat de Anca Damian completează expoziţia propriu zisă. Nicodim explică propriul lui demers creator și mărturisește legăturile lui profunde cu pământul natal dobrogean, « această stepă care nu poate să fie povestită altora decât fabulând ».

Ilinca Nicodim-Gèze

Martie, 2017

de văzut la Galeria Romană până pe 4 aprilie 2017

de luni până vineri între orele 10.00 – 18.00

sâmbată între orele 10.00 – 15.00

și nicodim.jimdo.com

Parteneri media : Evenimentul zilei, Catena pentru artă, Senso Tv, Jurnalul Bucureştiului, Intell News

Număr de vizualizări :1052


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro