spot_img

Concert cu tineri muzicieni, la Institutul Cultural Român

Miercuri, 8 martie 2017, de la ora 18.30, la sediul Institutului Cultural Român, îi veți putea aplauda pe Theodor Andreescu, Michael Carol Mihai Antal, Iulian Popovici și Sorin Spasinovici (violă). Cei patru virtuozi formează grupul „I quattro alti”, recunoscuți în țară și în străinătate drept „ambasadori neobosiți ai muzicii”, în adaptarea diferitelor genuri muzicale pentru violă.

Tânărul artist Theodor Antoniu Andreescu a fost recent selectat ca membru în Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO).

Concertul de pe 8 martie de la sediul ICR „I quattro alti” vă propune stiluri muzicale diverse, de la clasic la modern sau rock, adaptate pentru instrumentul violă. Repertoriul ales este dedicat publicului larg și cuprinde selecțiuni compuse de Astor Pantaleón Piazzolla, Georg Friedrich Händel, Antonín Dvořák, The Beatles, Grigoraș Dinicu, Consuelo Velázquez, Coldplay, Johann Strauss. Melodiile alese pun în valoare timbrul special, dar prea puțin cunoscut al violei. Aranjamentul muzical este realizat de Sorin Spasinovici.

Tinerii violiști sunt totodată membri ai asociației „Rute Muzicale”, iar cu ocazia lui 8 martie vor anunța, în premieră, un proiect internațional inedit: „EUYO meets the Professionals: Viola Edition!/ EUYO întâmpină  profesioniștii: ediție de violă”.

„Ideea proiectului a pornit de la întâlnirea muzicală a doi membri ai Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene – Theodor Andreescu, membru curent din anul 2015 și Sorin Spasinovici, membru între anii 2013 si 2016 – cu doi membri ai unei orchestre profesioniste, respectiv ai Orchestei Naționale Radio. Michael Carol Mai Antal și Iulian Popovici sunt chiar șefii partidei de violă a acestei orchestre, astfel existând un schimb de experiențe, informații și formându-se o coeziune între ,,produsele” uneia dintre cele mai bune orchestre de tineret din lume și o orchestră profesionistă de prestigiu din România.„I quattro alti” lansează, astfel, o idee de proiect care poate fi folosită și în alte țări, de către alți membri EUYO, care ar dori un schimb de experiență cu muzicieni profesioniști”, spun Theodor Andreescu și Sorin Spasinovici.

Este, așadar, un proiect desfășurat în parteneriat cu EUYO și cu Institutul Cultural Român, un proiect itinerant, care propune concerte în țară și în străinătate. EUYO este un proiect muzical european, care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene, sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Concertele şi turneele susţinute în întreaga lume, colaborarea cu personalități ale lumii muzicale şi nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor au făcut din EUYO una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Iulian Popovici Născut pe 1 Mai 1981 în București, a început studiul violei la Școala de Muzică nr. 2, cu prof. Andrei Gabriela, urmând ca, mai târziu, la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” să studieze alături de prof. Dumitru Ene. Pe toată perioada Universității, Iulian Popovici a continuat să se perfecționeze alături de prof. Gabriel Bala, Marian Movileanu și Iulia Timiraș. Încă din primii ani de facultate, a devenit pasionat de formațiile camerale, în special de cvartet, iar sub îndrumarea prof. Verona Maier a susținut diverse recitaluri naționale. A colaborat cu orchestre precum Filarmonica „George Enescu” București, Filarmonica Pitesti, I Sedici (Germania), iar în prezent este artist solist instrumentist al Orchestrei Naționale Radio România. A cântat în festivaluri precum Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Orchestrelor Radio RadiRo, Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (S.I.M.N) și altele. A cântat sub bagheta unor dirijori celebri români, Maeștrii Christian Badea, Tiberiu Soare, Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea, și a unor dirijori celebri străini, precum Mstsilav Rostropovich, Sascha Goetzel, Leo Hussain, Julien Salemkour.

Michael Carol Mai Antal Născut la data de 1 Aprilie 1978 în București, a început studiul viorii sub îndrumarea prof. Carmen Runceanu, urmând ca, în perioada studiilor universitare, să lucreze cu Maestrul Ștefan Gheorghiu, atât în perioada licenței, cât și în perioada masteratului. A participat la cursuri de măestrie susținute de Remus Azoiței, Vladimir Spivakov, Petru Munteanu și Wolfgang Marshner. A fost vioara 1 în Orchestra Națională Radio, între anii 2000 și 2005, urmând ca, din 2005 pana în prezent, să ocupe postul de șef partida viola. De asemenea, a cântat în „Philarmonie of the Nations” (Germania), principal Viola, între 2008 și 2010, în Kammerphilharmonie Köln și a fost colaborator al Palau de les Arts „Reina Sofia” – Valencia. A cântat în festivaluri precum Festivalul Internațional „George Enescu”, Festival del Mediterraneo, Festivalul Orchestrelor Radio RadiRo, Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (S.I.M.N). A cântat sub bagheta unor dirijori celebri români, maeștrii Christian Badea, Tiberiu Soare, Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea și străini, precum Zubin Mehta, Placido Domingo, Riccardo Chailly, Mstsilav Rostropovich, Vladimir Jurowski, Georges Pretre, Sascha Goetzel, Leo Hussain, Julien Salemkour. Printre premiile obtinuțe se numără Premiul al II-lea la Olimpiada Națională de Muzică și Premiul al III-lea la Concursul Internațional de la Brașov, ambele câștigate în 1996, dar și Premiul al II-lea la Concursul Internațional ,,Sigismund Toduta”, în 1998.

Născut în București, Sorin Spasinovici a absolvit Liceul de Muzică „George Enescu” și este licențiat al Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat la clasa conf. univ. dr. Marian Movileanu. A obținut Premiul I la Concursul Internațional „George Georgescu” Tulcea (2006, 2010) și Premiul al II-lea la Olimpiada Națională de Muzică din Bacău (2008). În 2014 a fost distins cu Premiul „The Lionel Bryer Memorial Fund Award”, oferit de către Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO). A participat la numeroase cursuri de măiestrie cu muzicieni precum Martin Merker, Bogdan Banu (amândoi membrii ai Cameratei Bern), Georg Hamann (Universitatea de Muzică din Viena), Răzvan Popovici (Festivalul SoNoRo), Helmut Nicolai (Cvartetul Rosamunde), Emilian Dascăl (Orchestra simfonică din St. Gallen), Gilad Karni (Orchestra Tonhalle din Zürich), Miguel da Silva (Universitatea de Muzică din Geneva). Sorin Spasinovici a avut atât recitaluri solo cât și de muzică de cameră în Romania (București, Tulcea, Craiova) dar și în țări precum Franța, Spania, Germania, Austria, Italia, Grecia, și Louisiana (S.U.A.). Între 2013 și 2016, el a fost membru al Orchestrei Operei Naționale București, dar și al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene, acolo unde a avut poziția de co-lider al partidei de violă. Este, de asemenea, membru al Orchestrei Române de Tineret începând cu anul 2012. În urma câștigării unui concurs pentru un post temporar, începând din septembrie 2016, el cântă în Orchestra Simfonică din St. Gallen, Elveția. Sorin Spasinovici este actualmente student al Universității de Arte din Zürich, acolo unde își efectuează studiile de Master la clasa prof. Nicolas Corti.

Theodor Antoniu Andreescu Născut în Tulcea, la 11 septembrie 1994, absolvent al Liceului de Arte „George Georgescu”, student al Universității Naționale de Muzică București, anul IV, vioara. Este membru al Orchestrei Uniunii Europene de Tineret (EUYO), membru al Orchestrei Naționale Radio din România, membru al Orchestrei Române de Tineret, colaborator al Cameratei Regale Române și colaborator al Orchestrei Aalborg Symphoniorkest din Danemarca. Violonist fiind, a început să studieze singur viola, în anul I de facultate, perfecționându-se ulterior sub îndrumarea maeștrilor Marius Ungureanu, Sophia Reuter, Liviu Prunaru, Răzvan Popovici, Roger Benedict, dr. Peter Stark și Ken Haiki. A abordat muzica clasica, stilul baroc, contemporană, promovând și tineri compozitori români. A fost invitat să susțină audiție la Academia Orchestrei Berliner Philarmoniker din Germania. A fost acceptat în programul de pregătire al Academiei Menuhin din Elveția. A participat la masterclassuri și festivaluri precum SoNoRo, RaDiRo, Young Euro Classic (Germania), Robecco Summer Night (Olanda), Graffeneg (Austria), Bolzano Festival (Italia), Edinburgh International Festival (Marea Britanie), Stresa Festival (Italia), Ravello Festival (Italia), Chopin and his Europe (Polonia), Festival Ljubljana (Slovenia). De asemenea, a cântat cu Orchestra Națională de Tineret a Republicii Moldova, Orchestra Principesei Margareta, MOYSA-Megaro Youth Symphony Orchestra din Grecia, alături de soliști celebri precum Angela Gheorghiu, Liviu Prunaru, Alexandru Tomescu, Andrei Ioniță. A cântat sub bagheta unor dirijori, maeștri celebri, români și străini precum Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea, Tiberiu Soare, Gianandrea Noseda, Vasily Petrenko, Leo Hussain, Bernard Haitink.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508