”Înfruntând furtuna – Doctor Alexandru Şafran”, la Cinemateca ICR Viena

mart. 1st, 2017 | By | Category: Eveniment

Luni, 6 martie 2017, de la ora 18.00, la sediul din Argentinierstraße 39, Institutul Cultural Român de la Viena şi Ambasada României în Republica Austria prezintă filmul ”Înfruntând furtuna – Doctor Alexandru Şafran” (1995, regia Ion Bitu şi Manase Radnev). Documentarul este o producţie în limba română a Studioului de Film TV şi este difuzat cu sprijinul Televiziunii Române (Direcţia Programe, Serviciul Arhivă Media și Documentare).

Evenimentul face parte din seria de manifestări organizate în contextul deținerii de către România în perioada martie 2016 – martie 2017 a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Născut în anul 1910, fiu al rabinului Bezalel Şafran din Bacău, Alexandru Şafran a absolvit Facultatea de Filosofie a Institutului de Teologie Mozaică din Viena. În 1934 şi-a luat doctoratul şi a primit titlu de rabin al Institutului de Teologie Mozaică şi cel de mare rabin al Consorţiului Israelit din Bruxelles. Reîntors în ţară, succede tatălui său ca rabin al comunităţii evreieşti din Bacău. În 1940, Alexandru Şafran devine şef rabin al Cultului Mozaic din România, cel mai tânăr şef rabin din lume şi senator în Parlamentul României ca reprezentant al populaţiei evreieşti. În anii celui de al Doilea Război Mondial a fost conducătorul Comitetului de rezistenţă al evreilor din România. În 1947, Alexandru Şafran a fost expulzat din România şi a devenit, în 1948, mare rabin al comunităţii evreieşti din Geneva. A fost profesor la diferite universităţi europene, americane şi din Israel. Alexandru Şafran a publicat numeroase lucrări, studii, eseuri, articole şi cărţi traduse în mai multe limbi, printre care: Cabala, Înţelepciunea Cabalei, Israelul în timp şi spaţiu, Un tăciune smuls flăcărilor şi Memorii. Pentru întreaga sa activitate, Alexandru Şafran este recunoscut ca una dintre cele mai reprezentative personalităţi ale iudaismului mondial şi îndeosebi a populaţiei evreieşti din România. În anul 1997 Alexandru Şafran a devenit  membru de onoare al Academiei Române. (Sursă: Academia Română / www.acad.ro/commem/pag_memoriam2006.htm)

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :1109


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro