Eminescu și Lipatti, de Ziua Culturii Naționale, la Sala Radio

ian. 11th, 2017 | By | Category: Eveniment

Duminică, 15 ianuarie 2017, ora 19.00, la Studioul de Concerte „Mihail Jora” – Sala Radio din București, cu ocazia Zilei Culturii Naționale și ca parte a strategiei Institutului Cultural Român de celebrare a Centenarului Lipatti în anul 2017, va avea loc concertul aniversar „Lipatti 100” susținut de Orchestra Natională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu și de pianiștii Sergiu Tuhuţiu și Matei Rogoz. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român și Radio România.

În program:

D. Lipatti – Concertino în stil clasic, op. 3

D. Lipatti – 3 lieduri pentru voce şi pian pe versuri de Paul Verlaine

F. Liszt – Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru pian şi orchestră

D. Lipatti – Suita Şătrarii

În cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Naționale, actorul Ion Caramitru va recita din lirica lui Mihai Eminescu.

Ion Caramitru, actor:

Eminescu suportă foarte bine muzică de calitate. El nu trebuie acompaniat, ci trebuie comentat prin muzică. În funcţie de momentele muzicale, voi alege ce voi recita, voi fi inspirat  de muzica lui Lipatti. Probabil voi alege două proze şi două poezii mai lungi de Eminescu. Sunt foarte spontan. Voi fi reactiv şi inspirat de muzica pe care o voi auzi înainte.

Decizia ca Ziua Culturii Naționale să fie de ziua nașterii lui Eminescu capătă un sens simbolic.

Matei Rogoz, pianist:

Concertul pe care urmează să-l interpretez și anume Concertul nr. 1 pt. pian și orchestră de Liszt face parte din cele șapte lucrări concertante înregistrate de către Lipatti.  Seara de 15 ianuarie fiind dedicată și memoriei lui Lipatti, era absolut obligatoriu ca lucrarea concertantă aleasă să figureze în seria de șapte concerte. E o capodoperă a muzicii universale.

România și Ziua Culturii Naționale fac parte din mine.

Sergiu Tuhuțiu, pianist:

Mă impresionează fiecare proiect care aduce un iz de normalitate, fiecare inițiativă care susține cultura, care păstrează vie memoria unor repere pe care nu ar trebui să le pierdem.

Ziua Culturii Naționale este un prilej foarte bun de a ne reîmprospăta memoria cu câteva ancore de acest fel – de acesta dată Lipatti și Eminescu.

Cu  prilejul concertului, pentru a marca 100 de ani de la nașterea pianistului și compozitorului Dinu Lipatti (19 martie 1917, București – 2 decembrie 1950, Geneva), Romfilatelia va lansa un plic de corespondență cu timbru imprimat.

Biletele au fost puse în vânzare la Casa de bilete a Sălii Radio (str. General Berthelot nr. 60, București) și sunt disponibile pe site-ul eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, în librăriile Cărturești și Humanitas, în benzinăriile OMV.

Partener: Mercure Hotels.

www.facebook.com/events/1397331616958328/

Număr de vizualizări :934


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro