spot_img

Conferință de presă: ICR susține filmul românesc la Berlinala 2017

Luni, 23 ianuarie 2017, ora 13.00, la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, București), va avea loc o conferinţă de presă dedicată participării românești la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Berlin – Berlinală 2017.

Vor participa criticul de film Iris Lackner (Israel), echipa filmului ”Ana, mon amour”: regizorul Călin Peter Netzer, directorul de imagine Andrei Butică, actorii Mircea Postelnicu și Diana Cavallioti, co-scenariștii Cezar Paul-Bădescu și Iulia Lumânare. Va lua cuvântul și producătoarea Oana Iancu, prezentă la Berlinală cu două proiecte: ”Ana, mon amour” și ”Căprioara”. De asemenea, la conferința de la sediul ICR vor mai participa actorul Tudor Aaron Istodor, regizoarea Ioana Mischie și Alina Sălcudeanu, coordonatoarea Departamentului de Relaţii Internaţionale al Centrului Național al Cinematografiei, instituție care se ocupă, anul aceasta, de standul României la Berlinală. Din partea ICR, va participa președintele Institutului Cultural Român, domnul Radu Boroianu.

La ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, desfășurată în perioada 9-19 februarie 2017, Institutul Cultural Român susține participarea românească la următoarele secțiuni:

„Competiție“ – „Ana, mon amour“ de Călin Peter Netzer (echipa).

„Berlinale Talents“: Ilinca Călugăreanu (regizor)

„Co-production Market“ – proiectul de film „Căprioara“: Bogdan George Apetri (regizor), Oana Iancu (producător)

ICR Berlin susține, de asemenea, standul românesc din cadrul European Film Market şi apariţia catalogului Romanian Films.

Din partea României au mai fost anunțate participări, astfel:

Berlinale Talents: actorul Alexandru Potocean, regizoarea Ioana Mischie, producătoarea Andra Popescu, operatoarea Carmen Tofeni, distribuitorul de film Matei Truță și scenarista Monica Stan

Shooting Star: actorul Tudor Aaron Istodor.

***

Alte informații:

Premiera  filmului „Ana, mon amour“ va avea loc pe data de 17 februarie 2017 în cadrul Berlinalei, pelicula reprezentând filmul de încheiere al festivalului, urmând ca în data de 18 februarie să aibă loc întâlnirile cu presa.

ICR Berlin a început să sprijine cu succes prezențele românești la festival în anul 2008, an în care lui Bogdan Mustață i-a fost decernat Ursul de Aur pentru scurtmetrajul O zi bună de plajă. În anul 2010, regizorul Florin Șerban a primit Ursul de Argint pentru pelicula Eu când vreau să fluier, fluier. Anul 2013 a adus României „Ursul de Aur“ pentru pelicula Poziția copilului, r.: Călin Peter Netzer, anul 2015 „Ursul de Argint“ pentru pelicula Aferim!, r.: Radu Jude, iar 2016 premiul „CICAE – Confederation Internationale des Cinemas d’Art et d’Essai” (Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă) pentru filmul Ilegitim, r.: Adrian Sitaru.

Institutul Cultural Român, prin Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin, a susținut de-a lungul timpului în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin atât prezența în secțiunile „Panorama“ și „Competition“ ale Festivalului (în 2015 – participarea lungmetrajului De ce eu?, r.: Tudor Giurgiu în prima secțiune, și a filmului AFERIM!, regizat de Radu Jude și produs de Ada Solomon, în cea de-a doua), cât și în secțiuni precum „Berlinale Talents“, „Berlinale Forum“ (în 2014, prezența regizorului Corneliu Porumboiu; în 2016 – filmul Ilegitim, de Adrian Sitaru, distins cu Premiul C.I.C.A.E  – „Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai“ (Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă), „Berlinale Shooting Star“, „European Film Market“, „Berlinale Generation“ etc.

Din 1951, Competiția a fost inima Berlinalei. De peste 60 de ani această secţiune stabileşte tendințele noului cinema, proiectând în jur de 25 de premiere internaţionale şi mondiale în fiecare an, a căror selecție finală este făcută de către directorul festivalului, Dieter Kosslick. Această secţiune nu este doar cea mai importantă dintre secţiunile festivalului ci şi cea mai „glamour” dintre acestea. O lista lungă de actori şi regizori de renume au păşit de-a lungul timpului pe covorul roșu pentru a-şi prezenta cele mai recente filme.

La secțiunea Berlinale Talents, dedicată tinerelor talente din domeniul cinematografic, au fost selectati: regizoarea Ilinca Călugareanu, actorul Alexandru Potocean, regizoarea Ioana Mischie, producătoarea Andra Popescu, operatoarea Carmen Tofeni, distribuitorul de film Matei Truță și scenarista Monica Stan. Aceştia vor participa pe parcursul a 6 zile la o serie de master classes, workshopuri, discuții interactive și sesiuni de networking, importante în dezvoltarea lor ca profesionişti şi în construirea unei rețele de viitori colaboratori. La Berlinale Talents există anual în jur de 4.000 de aplicații din care sunt selecționați 300 de participanți. Dintre experții Berlinale Talents, invitați din 2003 până astăzi să participe la sesiuni de training cu tinerele talente se numără și nume ca Gael García Bernal, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Julie Delpy, Charlotte Rampling, Keanu Reeves, Wim Wenders, Michael Werner sau Wong Kar-wai iar anul acesta a confirmat participarea preşedinta juriului Meryl Streep. La ediția precedentă au participat, din România, actrița Iulia Ciochină și scenarista Ruxandra Ghiţescu.

Shooting Stars este o inițiativă unică pan-europeană, care îi aduce în prim-plan pe cei mai promiţători tineri actori din Europa. În fiecare an, European Film Promotion (EFP), o rețea de organizații de promovare și de marketing din 37 de țări europene, nominalizează candidaturile pentru participarea la acest program. Dintre aceştia, 10 actori sunt selectaţi ca Shooting Stars de un juriu internaţional, fiind prezentaţi presei, publicului și întregii industrii cinematografice, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin. România a fost reprezentată în cadrul Shooting Stars de Maria Popistaşu (2007), Anamaria Marinca (2008), Dragoş Bucur (2010), Ana Ularu (2012), Ada Condeescu (2013), Cosmina Stratan (2014) şi Tudor Aaron Istodor (2017).

Coproduction Market din cadrul festivalului de la Berlin este una dintre cele mai mari şi prestigioase pieţe de coproducţie din lume. Echipa care va reprezenta proiectul va avea întâlniri cu potențiali coproducători, agenţi de vânzări, distribuitori şi finanţatori din Europa, printre care se numără şi unele dintre cele mai importante companii din domeniu. Proiectul „Căprioara“ a primit susţinerea Centrului Naţional al Cinematografiei din România.

European Film Market este considerat epicentrul de afaceri al festivalului, fiind prima piață importantă de film a anului, la care participă peste 8400 de producători, cumpărători, agenți de vânzări, distribuitori, expozanți și finanțatori. La standul românesc din cadrul European Film Market, organizat anual de Centrul Naţional al Cinematografiei, vor fi prezentate cele mai recente producţii româneşti.

Catalogul Romanian Films prezintă, în limba engleză, informaţii și fişe tehnice despre toate filmele româneşti care au avut premiera în ultimii doi ani, precum şi informaţii despre filmele care urmează să fie lansate în anul următor şi cele aflate în etapa dezvoltare.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508