Turneul de teatru „Viitorul este feminin” s-a jucat cu sălile pline, la New York

nov. 22nd, 2016 | By | Category: Postcard

Turneul de teatru „Viitorul este feminin – Noi voci ale teatrului românesc” / „Future Is Feminine – New Voices in Romanian Theater”, organizat de Institutul Cultural Român din New York și curatoriat de criticul de teatru Cristina Modreanu, s-a încheiat duminică, 20 noiembrie 2016, cu mare success, la HERE Arts Center, din New York. Acest proiect a inclus reprezentații ale spectacolelor „Ibsen Incorporated”, regizat de Catinca Drăgănescu, și „Me. A Dollhouse”  / „Eu. O casă de păpuși”, regizat de Carmen Lidia Vidu.

Primele spectacole cu „Ibsen Incorporated”, care au avut loc în datele de 15 și 16 noiembrie 2016, au fost un adevărat succes. Prestația de excepție a celor cinci actrițe din distribuție – Dana Voicu, Silvana Negruțiu, Valentina Zaharia, Elena Popa și Ana Turos – a cucerit publicul american și a stârnit, la final, ropote de aplauze.

De asemenea, Institutul Cultural Român de la New York a organizat, în 17 noimebrie, și o masă rotundă, avându-le ca invitați speciali pe regizoarele Catinca Drăgănescu și Carmen Lidia Vidu, precum și pe actrițele Valentina Zaharia (din „Ibsen Incorporated”) și Aura Călărașu (din „Eu. O casă de păpuși”), întâlnire moderată de criticul de teatru Cristina Modreanu. La acel eveniment, cuvântul de deschidere a aparținut doamnei Ioana Drăgan, director general al Direcţiei Generale Reprezentanţe în Străinătate a ICR.

A urmat cel de-al doilea spectacol din acest proiect de mare impact, „Eu. O casă de păpuși. Nora Remix”, care s-a jucat vineri, sâmbătă și duminică (18, 19 noiembrie, 20 noiembrie), de fiecare dată cu sălile pline. Prestațiile de înalt nivel artistic și emoțional ale actriței Aura Călărașu și sopranei Cătălina Antal au încântat publicul, care, la final, le-a răsplătit cu generoase aplauze și exclamații de admirație.

Pateneri în acest proiect de anvergură au fost: ICR New York, Drama League New York, Teatrul Odeon din București, Teatrul de Comedie din București, Asociațiea Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului și  Ibsen Scholarships.

Catinca Drăgănescu (n. 1984) este artistă independentă și activistă. Deține un master în regie de la Universitatea Națională de Teatru și Film „I.L.Caragiale”, din București, și este doctorandă la aceeași universitate. Este autoarea a peste 25 de spectacole și intervenții artistice și creatoarea și coordonatoarea platformei de dezbatere România Under the Radar, din 2013. Drăgănescu este o regizoare premiată, distinsă anul acesta cu o rezidență la Citizen Artist Incubator, IIASA, Laxenberg, Austria (septembrie 2016), și o rezidență la Drama League New York (octombrie 2016).

Carmen Lidia Vidu (n. 1980, Arad) a absolvit Universitatea Națională de Teatru și Film, din București, în 2003. Regizează piese, filme și evenimente culturale. A creat 12 spectacole pe cele mai mari scene din București: Teatrul Național, Teatrul Odeon, Teatrul Nottara, dar și în teatre independente, precum Teatrul Act, Green Hours, Godot Cafe Teatru. Vidu a primit Premiul Gopo pentru film de scurt-metraj, în 2015, pentru documentarul „O scurtă istorie a Astra Film”. Este cea mai tânără artistă invitată vreodată să regizeze la Teatrul Național din București. Astăzi, este cea mai cunoscută regizoare multimedia din România.

Cristina Modreanu (n.1974) este critic de teatru și curatoare de artele spectacolului. Doctor în teatru al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică, ea este editoarea revistei de artele spectacolului Scena.ro. Modreanu este curatoarea Platformei Internaționale de Teatru București și a proiectului „Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist din România și Estul Europei”, care a inclus și cele două spectacole prezentate la HERE Arts Center, în New York. Cristina Modreanu este Fulbright Alumna și a fost Visiting Scholar al New York University, Tisch School of the Arts, Departamentul Performance Studies 2011-2012. Urmare a unei laborioase cercetări asupra teatrului american, a publicat, în 2014, la Editura Humanitas, cartea Utopii performative. Artiști radicali ai scenei americane în secolul 21. www.cristinamodreanu.com

Fotografii: Ionuț Văcar

Link-uri utile:

Romanian Cultural Institute in New York: www.icrny.org

HERE Arts Center: www.here.org

Drama League New York: http://www.dramaleague.org

Număr de vizualizări :775


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro