Radu Jude în dialog cu Andrei Gorzo, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

nov. 28th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

Sâmbătă, 3 decembrie 2016, la ora 17.00, la librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului „Inimi cicatrizate”.

Adaptarea liberă după opera literară a lui M. Blecher își preia firul narativ principal din romanul „Inimi cicatrizate”, dar în dialoguri și în construcția personajelor sunt evidente trimiterile directe la celelalte romane, „Întâmplări în irealitatea imediată” și „Vizuina luminată”, la corespondența și la biografia lui Blecher. Unul dintre elementele adăugate în scenariu, față de cărțile din care este inspirat filmul, este propaganda legionară – foarte prezentă în societatea românească din anii 1937-1938, când se desfășoară acțiunea – care afectează până și acel spațiu ieșit din timp care este sanatoriul.

„Inimi cicatrizate” este un film care te  face să-ți pui întrebări despre asamblarea tuturor acestor elemente, despre felul în care a fost gândită imaginea, transformând stilul de o mare sensibilitate și cu un puternic flux descriptiv al literaturii lui Blecher, care e povestea obiectelor care populează strategic cadrele, cum l-au influențat pe Radu Jude cei cinci ani de documentare. La finalul unei analize amănunțite pe care o face filmului, Andrei Gorzo îl numește „idiosincratic, bogat-intertextual, plin de vervă și de idei consistente despre literatură, cinema și istorie” și „filmul unui regizor inovator în cinema-ul românesc”.

Odată cu lansarea în cinematografe a filmului, Editura Humanitas a publicat o ediție specială a romanului „Inimi cicatrizate”.

„Inimi cicatrizate” a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul „Don Quijote” la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.Radu Jude a câștigat recent trofeul „Silver Astor” pentru cea mai bună regie, la cel mai important festival de film din America Latină, Festival International de Cine de Mar del Plata.

Accesul la eveniment este gratuit și se face pe baza unei rezervări prin Eventbook.

Număr de vizualizări :948


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro