Colocviile de Traduceri Literare 27 – ”Blând curge Körös în Criș”

nov. 27th, 2016 | By | Category: Postcard

Duminică,  27 noiembrie 2016, la orele 11.00, la ”Biblioteca Universității” din Oradea, Colocviile de Traduceri Literare 27 – ”blând curge körös în criș” vor prezenta pe larg munca traducătorilor literari și a traducătoarelor literare, care s-a desfășurat în zilele anterioare, într-un cadru cu totul special, sub auspiciile ”Bibliotecii Universității” din Oradea, str. Universității nr. 1. Peter Sragher va modera Colocviile.

”Am reușit organizarea la Oradea – împreună cu poeții orădeni Mihók Tamás și Kemenes Henriette – a primelor workshopuri de traducere literară în prezența poeților maghiari sau poetelor maghiare, cu câteva excepții.

Este un deziderat mai vechi al nostru, de a pune traducătorii literari față în față cu autorii textelor, pentru a ne asigura că traducerea va fi una care răspunde  și corespunde pe deplin intențiilor reale ale autorilor. De asemenea, această experiență este deosebit de valoroasă nu numai pentru traducători, ci și pentru poeți sau poete.

Să lucrezi cot la cot cu creatorii poeziilor înseamnă să înțelegi cu precizie semnificațiile cele mai subtile ale mesajului poetic, pentru a-l putea reda într-o altă limbă clar și inspirat. Pe de altă parte, cum vom vedea, se poate lansa și un brainstorming deosebit de fecund în soluționarea unor probleme de traducere întâmpinate, în cadrul grupului de traducători literari.  Acest lucru intens în comun reprezintă totodată și o șansă pentru traducătorul literar sau pentru traducătoarea literară de a cunoaște autorul sau autoarea in personam.

Miza atelierelor de traducere literară de la Oradea – în care se vor traduce texte din poetele orădene Kinde Annamária, Kemenes Henriette și Fábián Judit, ca și din poeții orădeni Gittai István, Szűcs László și Janus Pannonius , dar și din Petőfi Sándor – nu este numai una exclusiv literară, ci și una de natură social-umană: abia cunoscându-se între ei mai profund, prin adâncimea poeziei, românii și maghiarii, cei amatori de aventura poeziei și spiritului, se vor descoperi cu adevărat.

Mai mulți traducători literari au venit special la Oradea, pentru a participa la atelierele de traducere și  la Colocviile de Traduceri Literare, și anume: George Volceanov (coordonatorul atelierului de traducere), Alexandru M. Călin – de la București, Fülöp Zsigmond – de la Sfântu Gheorghe, Skultéty Sándor – care ne însoțește în gând și faptă de la București –, în timp Mihók Tamás și Bertóti Johanna, orădeni, s-au alăturat grupului de traducători din țară.

Atelierele de traducere literară se desfășoara la ”Muzeul memorial Iosif Vulcan” și la ”Muzeul Ady Endre” între 24 și 26 noiembrie 2016, iar în  ultima zi va avea loc rafinarea traducerilor, sub coordonarea lui George Volceanov, iar poeziile vor fi sâmbătă gata, pentru a fi recitate a doua zi în ambele limbi.

Vom avea parte nu numai de lecturile – în română și maghiară – din opera poeților maghiari, dar vom folosi ocazia pentru a discuta ce a însemnat experiența traducerii literare alături de poeții traduși. ”- Peter Sragher, Președintele Filialei București – Traduceri Literare a ”Uniunii Scriitorilor din România.

Număr de vizualizări :966


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro