”Tatăl meu mi-a arătat un acord convins fiind că nu o să-l pot face din cauza degetelor prea mici”

nov. 8th, 2016 | By | Category: Studioul de carte

Ștefan Roman are 11 ani și este elev în clasa a V-a la Școala Gimnazială Nr.13 din Sibiu. Deși nu urmează cursurile vreunei  Școli de Muzică, Ștefan reprezintă județul Sibiu la concursurile de chitară clasică din țară și străinătate cu succes, concurând umăr la umăr cu alți chitariști de vârsta lui cu studii de specialitate în acest domeniu. Poetul Dan Herciu a dialogat, în exclusivitate pentru AgențiadeCarte.ro, cu elevul Ștefan Roman.

Bună, Ștefan! La ce vârstă ai descoperit pasiunea pentru chitară? 

Am descoperit chitara la vârsta de 4 ani când întâmplător, aflat la bunici am văzut într-un colț al camerei chitara veche a tatălui meu și i-am cerut insistent să mă învețe să cânt.. Așa că tatăl meu  mi-a arătat un acord convins fiind că nu o să-l pot face din cauza  degetelor prea mici. Îmi amintesc ce surprins a fost când după multe exerciții făcute șingur i-am arătat că pot face și eu acordul respectiv.                           

Cum ai continuat valorificarea talentului pe care-l ai?

La 5 ani am fost primit la cursul de chitară al “Palatului Copiilor” din Sibiu ca cel mai mic cursant care știa deja să cânte la chitară însă nu știa să scrie. Imi amintesc că părintii mei îmi scriau cântecele nou învațate. Apoi, în anul 2012 am început cursul de chitară la “Școala Populară de Arte și Meserii Ilie Micu” pe care l-am absolvit doi ani mai târziu cu media 10. În anul 2014 am început studiul chitării clasice la “Asociația Culturală Play” unde activez și în prezent.

Am înțeles că în anul imediat următor deja participai la concursuri cu rezultate notabile. Spune-mi te rog, la ce concursuri ai participat ?

În 2015 am participat la mai multe concursuri dintre care pot aminti Concursul National de Chitară “De la Baroc la Rock” Sibiu, editia a-II-a la care am luat premiul de excelență sau Concursul de Interpretare Instrumentală Vioara-Corzi grave “Timotei Popovici” la care am luat locul I. În 2016 aș aminti premiul al II-lea la “Festivalul International de Chitară Clasică” din Rust, Austria și trofeul secțiunii muzică clasică la „Festivalul Național de Interpretare Sibiu, Capitală Muzicală”.

Cum te simți atunci când ești pe scenă?

Înainte de a urca pe scenă am emoții, dar acestea dispar în momentul în care încep să cânt.

În afară de concursuri, la ce altceva ai mai participat?

Am urmat cursuri de masterclass chitară clasică ținute de profesori renumiți cum ar fi  Javier Villafuerte din Cordoba, Spania, Judicael Perroy din Paris, Franta sau Andras Csaki din Budapesta Ungaria. De asemenea am cântat în deschiderea recitalului de chitară de la Biserica Fotificată din Cisnădie a domnului profesor Costin Soare. Recent, în luna august a acestui an, după câștigarea trofeului secțiunii muzică clasică la „Festivalul Național de Interpretare Sibiu, Capitală Muzicală” am participat la un interviu la Radio Cluj. În plus,  am mai primit ca premiu o promovare în mediul virtual în „Enciclopedia Muzicală a României”

Ce modele, ce compozitor preferat ai în acest domeniu?

Ca și compozitor îmi place mult Francisco Tarrega, iar ca interpreți Emmanuel Rossfelder, Ana Vidovic sau Tatyana Ryzhkova.

Spune-mi Ștefan, câte ore dedici muzicii într-o zi?

Deocamdată în jur de 2 ore pe zi, însă pe măsură ce va crește complexitatea melodiilor va trebui să măresc numărul de ore de studiu.

Dincolo de muzică, ce alte pașiuni ai?

Îmi place să desenez, să joc fotbal, să citesc…ca oricărui copil de vârsta mea.

Bine Ștefan, îți mulțumim pentru interviu.  Îți urăm mult succes în continuare și așteptăm noi vești de la tine.

Mulțumesc!

Număr de vizualizări :2063


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro