Mircea Penescu, medic și muzician, la Round Table București

oct. 31st, 2016 | By | Category: Eveniment

Marți, 1 noiembrie 2016, de la ora 19:00, în Studioul de Operă și Multimedia din cadrul Universității Naționale de Muzică din București (Strada Știrbei Vodă nr. 33), va continua seria evenimentelor moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu cu o nouă ediție dedicată lui Mircea Penescu, managerul Spitalului Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” și membru al Orchestrei Medicilor de aproape 40 de ani. 5 muzicieni de renume vor face pare din intermediile artistice live: Iosif Ion Prunner – pian, Alexandru Petrovici – pian, Dan Cavassi – violoncel, Alexandru Constantin – voce, Adrian Dumitru – voce. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Intrarea va fi liberă în baza invitației solicitate la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, iar evenimentul va fi transmis în direct pe www.EnjoyTV.ro.

Scena rotundă de la Conservator va găzdui pentru publicul bucureștean (și din mediul online) două noi ediții Round Table București:

Marți, 8 noiembrie – Dumitru Prunariu, astronaut

Un eveniment surpriză la final de sezon: marți, 15 noiembrie, avându-l invitat pe Marian Timofti, profesionist al industriei de vinuri.

Una dintre temele centrale ale evenimentului va fi „Bucureștiul In-Vizibil” al fiecărui invitat.

Rezervările pot fi făcute în avans, pe tot parcursul Sezonului 3.

Despre Mircea Penescu

Mircea Penescu îmbină cu succes pasiunea pentru vioară și cariera de medic. Absolvent, în 1976, al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, este Doctor în nefrologie al acestei Universități. Pasiunea pentru acestă ramură a medicinei s-a concretizat în apariția a două a două organizații: Societatea Română de Nefrologie (1994) și Fundaţia Română a Rinichiului 1996) – Mircea Penescu fiind membru fondator al ambelor organizații; de asemenea, este membru în Comitetul de conducere al Societăţii Române de Nefrologie și managerul Spitalului Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila.”

Mircea Penescu l-a întâlnit, pe vremea când își făcea rezidențiatul la spitalul Colentina, pe doctorul Ermil Nechifor. Lui Ermil Nechifor i se datorează înființarea, în 1954, a Orchestrei Medicilor. Pasionat de vioară, Mircea Penescu concertează alături de această orchestră de aproape 40 de ani, în prezent fiind vioara întâi. Din 1997, după moartea lui Ermil Nechifor, a considerat, ca o datorie morală, să facă tot posibilul pentru a dezvolta aceasta orchestră, an în care a și fost înființată Fundația Medicina și Muzica. Fundația organizează în fiecare an, de Crăciun și Anul Nou, după modelul vienez, concerte și reprezintă România, atât pe plan medical cât și muzical, la congresele internaționale de medicină.

Ca medic, Mircea Penescu spune că un tratament reușit are la bază nu doar corectitudinea și calitatea serviciilor medicale ci și relația medic-pacient:

Sunt format la şcoala de medicină clasică. Am învăţat despre farmacologie, despre medicamente, scheme de tratament, protocoale, ştiu însă din experienţă cât de importante sunt o privire, o vorbă bună spusă unui bolnav, o privire sinceră, deschisă, care trece dincolo de pupile şi bate undeva spre străfundurile sufletului şi dă un licăr de încredere.” (Mircea Penescu, într-un intreviu cu Laura Aivăncesei, pentru „Lumea Credinței”).

Despre muzică, Mircea Penescu, spune că reprezintă un „modus vivendi”, că a fost și a rămas o pasiune care l-a apropiat de miracolele vieții, de partea ei de mister. A început studiul viorii la vârsta de cinci ani și mărturisește că, în sunetele acestui instrument, regăsește liniște, frumusețe și puritate.

Viaţa se zămisleşte din miracolul iubirii şi al creaţiei. Ea însăşi este un miracol. Natura şi tot ceea ce vieţuieşte pe planeta noastră: oamenii animalele, păsările, copacii, florile, toate sunt un miracol. Frumuseţile care ne înconjoară, armoniile care ne încântă, sunt la rândul lor miraculoase, dacă ai ochi să le vezi şi urechi să le auzi… Misterul creaţiei, toată gândirea şi emulaţia spirituală pe care o generează întrebările: cine suntem, de unde venim, în ce trebuie să credem, care ne e menirea, ţin de miracol. Sintetizând sensul adânc al spiritualităţii umane, Lucian Blaga spunea că omul este născut în mister şi destinat să caute revelarea misterului.Toate acestea, de la natură la spirit sunt puse cu semnul miracolului. Dar, toate acestea sunt daruri şi însuşiri semănate în noi de Dumnezeu. Ce facem noi cu această zestre de nepreţuit, cum ne urmăm menirea sau cum ne batem joc de ea, cum conservăm şi dezvoltăm ce e bun în noi sau cum selectăm şi exacerbăm răutatea, ura, dispreţul faţă de semeni, orgoliul, minciuna, falsitatea din noi, duplicitatea, trăsături, fie constituţionale, fie reactive, asta ţine de foarte mulţi factori dominaţi de educaţie, mediul în care creşti şi exemplul celor din jur.” (Mircea Penescu, într-un interviu cu Ramona Vintilă, pentru Jurnalul.ro).

Seara de marți se va încheia printr-o invitație la degustare de vinuri oferită de Domeniile Sâmburești, prin prezența somelierului Istvan Pentek. Proiectului Round Table București i s-a alăturat, de asemenea, în acest sezon, Aqua Carpatica, în susținerea promovării artiștilor români.

La 20 septembrie 2016 a debutat cel de-al treilea sezon al spectacolelor – conferință Round Table București, moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu. Evenimentele se desfășoară săptămânal în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Str. Știrbei Vodă nr. 33), în perioada 20 septembrie – 15 noiembrie 2016.

Timp de 8 + 1 săptămâni, personalități ale vieții culturale românești vor avea prilejul să recompună, pentru publicul spectator și din mediul online, itinerariul lor profesional și cultural conturat în mod deosebit în București. Tema centrală a fiecărei ediții va fi „Bucureștiul In-Vizibil” al fiecărui invitat. Ca de fiecare dată, organizatorii au rezervat intermedii artistice live, în completarea tematicii abordate de fiecare invitat.

„Programul proiectului urmărește promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.” –  Valentina Sandu – Dediu

Round Table București este un proiect realizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, – coordonat prin programul „Oportunități la tine acasă”, dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România, și co-finanțat de ArCuB (sezonul 1 și 3) și AFCN (sezonul 2).

Inițiat în toamna anului 2015, proiectul conferințelor Round Table București a devenit curând un reper pe harta bogată a evenimentelor culturale, fiind urmărit de români din peste 50 de țări din toată lumea,  cu sute de persoane prezente în public.

Sezonul al treilea promite noi dialoguri interdisciplinare susținute de către cei 8 + 1 invitați provenind din diferite domenii artistice.

Număr de vizualizări :1828


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro