Strada de C`Arte, ziua a patra

sept. 25th, 2016 | By | Category: Proiecte

Sâmbătă, evenimentele pe Strada de C`Arte au început la ora 11.00. În târgul de carte editurile își așteptau deja clienții, iar Strada Copiilor s-a transformat într-un mare atelier artistic. Micuții au fost învățați cum se fac colajele în spiritul DADA, fiind atent supravegheați și îndrumați de specialiști. Materialele au fost puse la dispoziție de către organizatori, astfel că au putut participa atât copiii care știau deja de atelier, dar și cei care erau în trecere și au vrut să se oprească pentru o oră și să se implice activ într-un atelier în aer liber, în mijlocul Bucureștiului. ziua a fost una plină de evenimente de toate felurile, fiind încununată printr-un recital în rampa de Poezie și Jazz, susținut de chitaristul Costin Soare, alături de lecturile publice ale poeților Nora Iuga, Ioana Crăciunescu, Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

strada copiilor strada copiilor

După finalizarea atelierelor pentru copii, câteva ore mai târziu, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) ”Carol I” a avut loc proiecția filmului documentar ”Wall Stories”, regia Shashwati Talukdar.

educatie la firul ierbii educatie la firul ierbii

Nici zona din fața galeriei Galateca nu a rămas nepopulată, acolo având loc dezbaterea ”EDUCAȚIE LA FIRUL IERBII”, ediția a 7-a: ”DADA BRÂNCUȘI. O (re)citire de Dan Mircea Cipariu & Mihai Zgondoiu și ”ARTA ȘI DESIGNUL CONTEMPORAN ÎN SPAȚIUL PUBLIC” în parteneriat cu Asociația NeoArt România. Invitați la această dezbatere au fost Mireille Rădoi (sociology, Directorul General BCU), jurnalista Steluța Roșca Stănescu (realizatoarea emisiunii radio ”Artă prin gaura cheii”), Irina Calotă (iniţiator şi coordonator al Festivalului Art Walk Street), Maria Kokkini – artist vizual, din Grecia, parte din expoziţia Multicultural Art Walk, scriitorul Dan Mircea Cipariu (care a prezentat proiectul ”DADA BRÂNCUȘI. O (re)citire de Dan Mircea Cipariu & Mihai Zgondoiu”, Cosmin Paulescu (artist vizual, Decan al Facultăţii de arte decorative şi design) și Octavian Neculai (arhitect şi scenograf).

educatie la firul ierbii educatie la firul ierbii

Temele abordate au fost arta şi designul contemporan în spaţiul public şi Centerarul DADA, iar temele subsidiare s-au legat de cele două expoziţii ce se desfăşoară în galeria Galateca, multiculturalismul/interdisciplinarismul – noţiuni fără fond sau din vocabularul de lemn sau nu numai, şi raportarea individuală, subiectivă, la oraş, la arta în oraş, la arta stradală.

dezbatere dezbatere

O altă dezbatere a fost organizată, o oră mai târziu, în Foaireul de lectură, de data aceasta pe teme literare. ”SF versus Mystery & Thriller – Cine se teme de genurile minore”, moderator Bogdan Hrib, ed. Tritonic. Invitați: L. Verona, A. Ionescu, M. Haulică, D. Ungureanu, P. Berteanu. Și acest eveniment a strâns mulți interesați, iubitori ai genurilor literare mai sus enumerate,

”Am primit foarte multe critici legate de titlu, de acest ”versus” pus între SF și Mystery & Thriller. Încercarea mea era de a vă face să ne credeți că nu ne batem între noi, genurile astea care suntem puțin mai la margine (de fapt alții cred că suntem mai la margine), ci vrem să fim foarte puternice împreună. Încercăm să găsim o expresie a colaborării între aceste genuri”, a spus Bogdan Hrib (editura Tritonic), moderatorul acestei întâlniri.

După-amiază, pe Strada copiilor au fost organizate din nou ateliere, de data aceasta fiind vorba despre ateliere de pictură Rembrandt, cu tema street-art.

ateliere de pictura ateliere de pictura

Seara a strâns iubitorii de poezie și muzică de calitate în Rampa de Jazz & Poezie, la ultimul eveniment de acest fel din cadrul ediției a V-a a Străzii de C`Arte. Cei prezenți s-au putut bucura de un recital de chitară oferit de Costin Soare, într-un mariaj perfect cu lectura publică a poeților Nora Iuga, Ioana Crăciunescu, Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu.

rampa de jazz si poezie rampa de jazz si poezie

”L-am invitat pe unul dintre cei mai importanți chitariști români. Nu întâmplător el este fondatorul și directorul unui festival important ”Serile de chitară”. Avem bucuria să rezonăm cu acorduri care sunt zone și geografii muzicale diferite, într-un perfect spirit baroc și ludic”, a spus poetul Dan Mircea Cipariu, cel care a și moderat evenimentul.

Prima lectură i-a aparținut inegalabilei Nora Iuga, mereu fermecătoare și care își electrizează întotdeauna publicul. ”Mie îmi e teamă să nu vă ridicați și să părăsiți această sală improvizată dar absolut fermecătoare pentru mine, fiindcă în străinătate am văzut foarte multe trăsnăi din astea, care mie mi se par foarte atractive. S-ar putea să vă plictisiți, pentru că eu am făcut un experiment. În străinătate, pe unde am călătorit, oamenii nu îi cunosc pe poeții noștri profunzi, gravi, nici măcar pe Eminescu nu îl prea cunosc. În schimb ne admiră avangarda, absurdul, și pentru ei poeții cei mai importanți pe care i-au citit sunt Gherasim Luca, Tristan Tzara, Gellu Naum etc. Cred că m-am născut cu stigmatul acesta al jocului și îmi place să mă gândesc la fel de fel de idei, ca să schimb întruna fața poeziei. Și de data aceasta am făcut poate cea mai interesantă chestier, dar în același timp plicticoasă pentru cei care nu sunt obișnuiți. Un dialog totalmente absurd, în care sunt două personaje, și pe care l-am făcut cu scriitoarea Angela Baciu. Mi-ar plăcea ca, din când în când, să vă văd și râzând.” – Nora Iuga

rampa de jazz si poezie rampa de jazz si poezie

Scriitoarea și actrița Ioana Crăciunescu a oferit un recital în care nu a făcut rabat de la niciunul dintre talentele pe care le posedă, lecturile sale fiind mereu un mic spectacol pus în scenă carismatic. ”Când văd cât de ușor dispar numele și cât de repede se uită am ceea ce se numește tandrețea vizibilă a clipelor care ne rămân. Primul poem pe care îl citesc din cartea-proiect ”Aer de București” o să fie unul mai serios. O să încerc să fiu comică, dar sunt mai tragică de felul meu” – Ioana Crăciunescu

Scriitorii Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu au păstrat ritmul impus în cadrul recitalului, lecturile sale împletindu-se frumos cu secvențe acustice oferite de chitara lui Costin Soare.

Seara s-a încheiat în Aulă, cu vizionarea filmului documentar ”KUSTURICA, BĂIATUL TERIBIL AL BALCANILOR”, realizatori Georgi Toshev și Yavor Vesselinov.

Dorina CIOPLEA

Număr de vizualizări :1261


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro