Seară literară E-MIL cu Vincze Ferenc, la Institutul Balassi

sept. 27th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 28 septembrie 2016, începând cu ora 19.00, la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti (str. Gina Patrichi nr. 8), invitat va fi autorul Vincze Ferenc. Cu el va dialoga Karácsonyi Zsolt, preşedintele E-MIL. Se asigură traducere în limba română.

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează – alături de programele de traducere a literaturii maghiare în limba română – seri literare, în colaborare cu organizaţii ale scriitorilor. Astfel, în anii anteriori a organizat împreună cu Uniunea Scriitorilor Maghiari – din Ungaria – saloane literare lunare, dar şi programe comune cu Muzeul Literaturii Române. Apoi a urmat seria de evenimente literare cu titlul ”Trecerea de frontieră (Határátlépések)”, la care au fost invitați creatori de literatură maghiară universală care se simt în largul lor în mai multe culturi (maghiară-română, maghiară-slovacă, maghiară-ebraică) şi datorită situaţiei şi crezului lor literar traversează zilnic graniţe lingvistice, culturale şi geografice. Identitatea, dependenţa literaturii de limbă sunt teme deosebit de importante şi interesante într-un mediu precum Bucureştiul, pentru un public format din numeroşi intelectuali poligloţi şi cu identitate dublă. Tot în acest sens putem menţiona şi prezentarea la târgurile de carte din România, a unuia dintre brandului Institutului Balassi, şi anume proiectului Donau Lounge, care are drept scop popularizarea culturii şi literaturii dunărene.

În toamna anului 2016, împreună cu Liga Scriitorilor Maghiari din Transilvania (E-MIL), Institutul Balassi iniţiază o nouă serie cu titlul Serile E-MIL la Bucureşti, aducând în faţa publicului bucureştean literaţi conectaţi într-un fel la Transilvania, care vorbesc în operele lor despre transilvanism.

Liga Scriitorilor Maghiari din Transilvania (EMIL) a luat fiinţă pe data de 9 februarie 2002 la Cluj, având ca obiectiv promovarea literaturii maghiare contemporane, cultivarea tradiţiilor literare din Transilvania, respectiv adoptarea unor măsuri privind protejarea drepturilor omului. În cei cincisprezece ani de funcţionare organizaţia şi-a desfăşurat activitatea cu precădere în Transilvania, deşi printre membri ligii se numără cetăţeni vorbitori de limba maghiară din cel puţin şapte ţări, căci statutul său permite înscrierea în ligă a oricărui autor care are volume publicate şi se declară a fi scriitor transilvănean.

Vincze Ferenc s-a născut la Târgu Mureş, locuieşte şi creează la Budapesta, este cercetător ştiinţific la Universitatea Eötvös Lóránd, Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Catedra de literatură comparată şi studii culturale. Domeniul său de cercetare este teoria regionalismului şi a identităţii, respectiv literaturi maghiare şi germane regionale din secolul XX. Este redactor al revistei Szépirodalmi Figyelő. Distins cu Premiul Junior Prima (2008) – categoria literatură, şi cu premiul Falu Tamás (2010). Cel mai recent volum al său este Desertum, apărut la Editura Orpheusz Kiadó, Budapesta, în 2014, în care autorul „vede, prin ochii unui nepot, pe bunicii care sunt tot mai mulţi, cel puţin nouă la număr. Sau mai puţini. Şi alături sau în spatele bunicilor se ascund poveştile lor care uneori se contopesc sau se sting reciproc, ori completează la infinit povestea începută. O poveste despre bărbatul salvator de familie, naţiune şi ţară. Iar nepotul este deja sătul până peste cap de aceste poveşti.”

Număr de vizualizări :865


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro