Dirijorul Kristjan Järvi, directorul de onoare al RadiRo, în două concerte cu Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig

iul. 28th, 2016 | By | Category: Eveniment

În serile de marți, 27 septembrie 2016, de la ora 19.00 și miercuri, 28 septembrie 2016 de la ora 19.00, Kristjan Järvi, dirijor principal al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, va conduce ansamblul pe scena Sălii Radio. Kristjan Järvi este directorul de onoare al Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, ediția a III-a, organizat de Radio România, în perioada 23 septembrie- 1 octombrie 2016.  AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Născut în Estonia și format în Statele Unite, Järvi și-a conturat o personalitate muzicală originală, fiind într-o continuă explorare și redefinire a muzicii clasice. Kristjan Järvi combină formația sa clasică cu afinitatea specială față de repertoriul tradițional și cu pasiunea pentru muzica contemporană.

Concertul nr. 4 în sol minor pentru pian şi orchestră de Rachmaninov în interpretarea pianistului rus Deniz Kozhukhin face parte din programul primei seri. Denis Kozhukhin s-a lansat în plan internațional în 2010, când a câștigat Premiul I la Concursul Queen Elizabeth din Bruxelles, la vârsta de 23 de ani. Cu o interpretare care îmbină virtuozitatea cu inteligența și maturitatea, Kozhukhin are darul rar de a stabili, aproape instantaneu, o legătură specială, prin emoție imediată, cu publicul.

Kozhukhin și-a consolidat o excelentă reputație și a cântat în cadrul a numeroase festivaluri și concerte prestigioase, precum și în renumite săli de concert: a participat la Festivalul Verbier, unde a câștigat Prix d’Honneur în 2003, la Progetto Martha Argerich din Lugano, a colaborat cu Berliner Philharmonie, Kölner Philharmonie, Klavier Festival Ruhr, a participat la Rheingau Music Festival, Jerusalem International Chamber Music Festival, a cântat la Carnegie Hall, Leipzig Gewandhaus, Munich Herkulessaal, Rotterdam De Doelen, Amsterdam Concertgebouw, Auditorio Nacional Madrid, Accademia Nazionale di Santa Cecilia Milano, Théâtre du Châtelet și Auditorium du Louvre, Paris.

Programul celei de-a doua seri cuprinde lucrări de R. Strauss, P.I.Ceaikovski și celebra Rhapsody in Blue de Gershwin care îl va avea ca solist pe pianistul Stefano Bollani. În căutare de stimuli la fiecare pas, Bollani explorează muzica trecutului, dar mai ales pe cea a prezentului, improvizând în compania unor mari artiști, ca Enrico Rava (mentorul său), Richard Galliano, Bill Frisell, Paul Motian, Chick Corea, Hamilton de Holanda.

Colaborează frecvent orchestre de prestigiu la Gewandhaus (Leipzig), La Scala di Milano, cu Orchestre National de Paris și cu dirijori de renume ca Riccardo Chailly, Kristjan Järvi, Daniel Harding. Cea mai importantă colaborare a carierei sale, începând din 1996 și până astăzi, este cea cu trompetistul italian Enrico Rava, mentorul său. Au cântat împreună în sute de concerte și au înregistrat 13 albume, cele mai recente fiind: Tati (ECM, 2005), în trio cu Paul Motian la tobe, The Third Man (ECM, 2007), ca duet, și  New York Days (ECM 2008), în cvintet cu Mark Turner, Larry Grenadier și Paul Motian.

Biletele la Festivalul RadiRo sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. 

Pentru mai multe informații despre Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, vă rugăm să consultați site-ul www.radirofestival.ro.

Organizator: Radio România

Sponsor principal: Orange

Coproducător: TVR

Parteneri: Arcub, Institutul Cultural Român

Maşina festivalului: Dacia

Sponsori: Art Production, Intâlnirile JTI, Aquatique.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional,  Orchestrele şi Corurile Radio, România TV, Adevărul, Caţavencii, Observator Cultural, Revista Cariere, Zile şi Nopţi,  Accente,  Forbes Romania, Mediatrust, AgenţiadeCarte.ro, Librăriile Humanitas

Număr de vizualizări :992


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro