”Viața unui sclav american”, de Frederick Douglass

iul. 7th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

La editura Herald, în colecția Autobiografia, a apărut volumul ”Viața unui sclav american”, de Frederick Douglass. Traducător: Iulia Bodnari.

Fost sclav, aboliţionist înflăcărat, scriitor strălucitor, redactor de ziar şi orator plin de elocvență, ale cărui discursuri au aprins cauza aboliţionismului, Frederick Douglass (1818–1895) a avut o viaţă uluitoare. Copilăria şi tinereţea i-au fost dominate de abuzuri fizice, de lipsuri şi tragedii, dar printr-o tărie de caracter rar întâlnită, Douglass a reuşit să depăşească aceste obstacole pentru a deveni un reprezentant de frunte al semenilor săi.

În ”Viaţa unui sclav American”, care reprezintă cea mai citită şi citată dintre operele sale, Douglass oferă descrieri explicite ale propriei copilării şi ale experienţelor înfiorătoare din perioada sclaviei, precum şi o relatare incitantă a evadării sale dramatice din Sudul sclavagist. Publicată în 1845 pentru a potoli îndoielile cu privire la originea sa – din moment ce puţini sclavi din acea perioadă puteau să scrie –, Viaţa unui sclav american este admirată astăzi pentru pasiunea sa extraordinară, pentru descrierile sensibile, pline de viaţă, şi pentru forţa naraţiunii.

Această carte trebuie să se afle în biblioteca oricui este interesat de istoria afro-americană şi de viaţa unuia dintre cei mai curajoşi şi mai influenţi promotori americani ai drepturilor civile.

*

„În experienţa mea de sclav, atunci când situaţia mea se îmbunătăţea, în loc să-mi crească mulţumirea, îmi creştea doar dorinţa de a fi liber şi mă apucam să făuresc planuri de câştigare a libertăţii. Am văzut că numai sclavul care nu gândeşte poate fi mulţumit. Trebuie să îi întuneci viziunea morală şi intelectuală şi să anihilezi pe cât se poate puterea lui de raţionare. El nu trebuie să vadă nicio neregulă în sclavie; trebuie să-l faci să creadă că sclavia e dreaptă; şi poţi să faci asta doar atunci când nu mai e om.” – Frederick Douglass,  Viaţa unui sclav American

F. Douglass (1818-1895) a fost un important reformator social, aboliţionist, orator, scriitor şi om de stat afro-american. După evadarea din sclavie, Douglass a devenit un reprezentant de frunte al mişcării aboliţioniste americane şi a scris mai multe autobiografii, cea mai importantă dintre ele fiind Viaţa unui sclav american, care a devenit peste noapte un bestseller naţional. Douglass a susţinut, de asemenea, dreptul femeilor la vot şi a avut mai multe funcţii publice.

Număr de vizualizări :1201


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro