Performance literar în spirit dadaist inspirat din poezia românească, la Paris

iun. 21st, 2016 | By | Category: Eveniment

În perioada 20 iunie – 10 iulie 2016, România participă alături de celelalte țări EURO 2016 la programul „Piața Europei”, organizat de Primăria Paris. La standul României și în Agora din apropiere au loc diferite activități pentru publicul larg, de la expoziții, concerte, lecturi și ateliere pentru copii la degustări de produse tradiționale românești. După inaugurarea oficială care are loc luni, 20 iunie, la ora 14:15 în piața din fața Primăriei Paris, România  propune publicului vizitator un performance literar în spirit dadaist, inspirat din demersul poetului Tristan Tzara (1896-1963).

Sub genericul « La Roumanie vous sert …un vers »/« România vă oferă un vers », publicul este invitat să răsfoiască zecile de volume de versuri prezente pe stand și să creeze poeme pornind de la  creațiile poeților români de ieri și de azi. După inspirația fiecăruia sau potrivit hazardului lecturii, vizitatorii sunt încurajați să combine fragmente de versuri și să semneze  propriul poem dadaist.

« Este o replică ludică la celebrul Cum să faci un poem dadaist al lui Tristan Tzara, inițiatorul mișcării dada cu o sută de ani în urmă, explică jurnalista Cristina Hermeziu, inițiatoarea proiectului. În același timp e o formă relaxată de a face cunoscută poezia românească în traducere franceză, și de a pune în valoare vocile poețior de origine română care scriu direct în limba franceză. Cadrul poate părea surprinzător, dar prin programul Place de l’Europe primăria Parisului invită țările participante la Euro 2016 să ofere publicului un conținut cultural specific. Poeții noștri știu să exprime cel mai bine cine suntem între toate vocile Europei sau ale lumii. » comentează Cristina Hermeziu.

Vizitatorii au la dispoziție volume în franceză din poeți români clasici și moderni precum Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Barbu, Lucian Blaga, Nichita Stănescu dar și voci distincte din poezia contemporană, printre care :  Horia Bădescu, Linda Maria Baros, Radu Bata, Ana Blandiana, Magda Cârneci, Mircea Cărtărescu, Marius Chivu, Rodica Draghincescu, Dinu Flămând, Letitia Ilea, Mariana Marin, Basarab Nicolescu, Simona Popescu, Ana Maria Sandu, Matei Visniec, Sanda Voica etc.

Evenimentele propuse de România în „Piața Europei” din Paris se datorează unui parteneriat public-privat. Sub coordonarea Ambasadei României la Paris, între organizatori se numără ICR București, ICR Paris, Autoritatea Națională pentru Turism, Biroul de Turism Paris, magazinul românesc „Gustul de acasă”, restaurantul românesc „Le Pin Fondu”, Clubul de Comunicare Franco-Român, precum și diverse asociații românești, artiști, jurnaliști, studenți, voluntari. Vineri, 24 iunie, Institutul Cultural Român organizează evenimentul „Ziua Internațională a iei”.

Performanța « România vă oferă un vers », realizată cu susținerea Institutului Cultural Român de la Paris și a Communication Club Franco Roumain, este programată luni 20 iunie între orele 17h-19h, la standul României aflat în Parvis de l’Hôtel de Ville din Paris.


Număr de vizualizări :847


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro