Despre criza teoriei literare și a literaturii, cu Horea Poenar, la Book Corner

iun. 21st, 2016 | By | Category: Agenda de carte

Marți, 21 iunie 2016, începând cu ora 18,00, Librarium și editura Tracus Arte vă invită la o întâlnire cu criticul literar și teoreticianul Horea Poenar, conferențiar la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca. Cu această ocazie, invitații – Ruxandra Cesereanu, Ștefan Manasia și Vlad Roman – vor vorbi despre cel mai recent volum de eseuri al lui Horea Poenar – ”Teoria peștelui-fantomă”, lansat recent la Târgul de carte Bookfest. Lansarea de carte va avea loc la librăria Book Corner (Bulevardul Eroilor 15, Cluj-Napoca).

„E timpul poate să reafirmăm importanţa literaturii şi să avem curajul de a repune teoria literară în contact cu problemele majore ale lumii în care trăim. Să reafirmăm, în mijlocul celebrării globalismului post-Idee şi al fricii faţă de orice dimensiune universalistă, forma de universalism a literaturii, cea care a creat, cum o spune Milan Kundera, istoria autentică a omului. E o formă de universalism accesibilă doar artei, pentru că ştiinţa sau cadrele politicii în care trăim au cel mult acces la generalizare, la găsirea aşadar a unei identităţi valabile (sau care trebuie să fie valabilă, deci trebuie să fie impusă) peste tot. E poate timpul, în lumea care ni s-a pregătit şi în care suntem mereu disciplinaţi să trăim şi să gîndim după bunele maniere, să reafirmăm maniera literaturii.” (Horea Poenar)

Horea Poenar (n. 9 decembrie 1973, Bunteşti/Bihor). Critic literar și teoretician. Conferențiar doctor al Facultății de Litere a UBB Cluj (1996). Debut absolut în Steaua (1994). Doctorat cu teza Concepte ale fenomenologiei între estetica generală şi estetica aplicată, 2005. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.

Volume: Cristian Popescu – filmat de îngeri, 2001; O plimbare de dimineaţă pe strada Sevandoni. O teorie a atitudinii critice, 2003; Dicţionarul Echinox. A-Z (coord.), 2004. Coautor la Dicţionar analitic de opere literare româneşti, vol. I-IV, 1998-2002 (coord. Ion Pop); Semnul celor patru. O teorie a interpretării, 2008.

Număr de vizualizări :1201


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro