Istoricul Fania-Oz Salzberger vine la Bookfest 2016

iun. 3rd, 2016 | By | Category: Agenda de carte

În perioada 3-5 iunie 2016, în cadrul programului Israel, ţară invitată de onoare,  la Salonul International de Carte Bookfest 2016, istoricul Fania-Oz Salzberger, una din cele mai mai respectate personalităţi ale spațiului cultural israelian, coautoare, alături de Amos Oz, a bestsellerului ”Evreii si cuvintele” publicat de Humanitas Fiction, se va întâlni cu publicul român.

Întâlnirile cu istoricul Fania Oz-Salzberger, organizate de Ambasada Israelului în România în parteneriat cu Humanitas Fiction, includ mese rotunde, dezbateri, lansări de carte la care vor participa, alături de istoricul israelian, specialişti în domeniul filozofiei religiei şi al religiei comparate, critici literari şi scriitori.

Programul evenimentelor:

Vineri, 3 iunie, ora 18.00, la Scena AGORA
Masă rotundă dedicată cărţilor publicate în seria de autor Amos Oz, la Editura Humanitas Fiction.
Participă: Fania Oz-Salzberger, Tania Radu, Ioana Pârvulescu, Madeea Axinciuc, Andrei Cornea
Moderator: Denisa Comănescu

Sâmbătă, 4 iunie, ora 16.00, la Scena Agora
Întânire cu istoricul Fania Oz-Salzberger, coautoare alături de Amos Oz a bestsellerului Evreii şi cuvintele.
Participă: Fania Oz-Salzberger, Madeea Axinciuc, Andrei Oişteanu, Ioana Petridean şi Denisa Comănescu. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe.

Duminică, 5 iunie, ora 12.00, la standul Editurii Humanitas (pavilion C2)
Lansare de carte
Iuda de Amos Oz
Participă: Fania Oz-Salzberger, Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu şi Tania Radu
Moderator: Denisa Comănescu

Fania Oz-Salzberger, fiica cea mare a lui Amos Oz și a lui Nily Oz, s-a născut în kibuţul Hulda, unde a și absolvit cursurile primare și liceul. După terminarea serviciului militar, Fania Oz studiază Istoria și Filosofia la Universitatea din Tel Aviv. Ulterior, își susține lucrarea de doctorat, pe tema Iluminismului scoţian și german, la Universitatea din Oxford, avându-l drept mentor pe filosoful Isaiah Berlin.
Din 1993, începe să predea la Universitatea din Haifa, devenind una dintre cele mai respectate personalităţi din spaţiul cultural israelian. Articolele ei apar în cele mai prestigioase publicații israeliene și internaţionale: Newsweek, International Herald Tribune, Wall Street Journal, Le Figaro, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Ha’aretz ș.a.
Fania Oz-Salzberger a semnat eseuri pe teme precum istoria ideilor și gândirea politică și, în ultima vreme, despre traducerile în perioada Iluminismului european, sursele biblice la John Locke sau conflictele intercivilizaționale. În 2001, publică volumul Israelis in Berlin, care apare atât în Israel, cât și în Germania, considerat o lucrare de referință pe tema dialogului isreliano-german.
În 2012, Fania Oz-Salzberger semnează împreună cu tatăl său lucrarea Jews and the Words (Evreii și cuvintele; ediţia în limba română – Editura Humanitas Fiction, traducere din limba ebraică de Ioana Petridean), care apare la Yale University Press. Volumul este un fascinant dialog între fiica istoric și tatăl romancier, pornind de la cele 22 de litere ale alfabetului ebraic, descoperind noi lumi ale acestora, dar și înțelesuri atât noi, cât și străvechi.

Evreii şi cuvintele e o carte pasionantă şi amuzantă, care deconstruieşte clişee şi stereotipii la fiecare pagină. Tonul său e pe jumătate serios, pe jumătate glumeţ, combinând o bună cunoaştere a subiectului cu o notă informală. O carte care promite să creeze controverse şi să fie foarte citită.“ (Mario Vargas Llosa)

„O carte originală şi cutremurătoare, Evreii şi cuvintele reuşeşte să adune laolaltă mai mult de cinci mii de ani de rugăciuni, cântece, poveşti, dispute, elogii, blesteme şi glume în geamantanul unei cărţi subţiri, palpitante de… ce anume? Istorie? Antropologie? Critică literară? Teologie? Toate acestea şi chiar mai mult. E o carte minunată.“ (Jonathan Safran Foer)

Număr de vizualizări :1233


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro