Filip Florian, la Festivalul Dunapest din Ungaria

iun. 16th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 17 iunie 2016, începînd cu ora 17.00, Filip Florian va susține o lectură publică în cadrul Festivalului Dunapest, Budapesta, alături de scriitorii Attila Bartis și György Dragomán. Lectura, care va avea loc pe un vas, va fi urmată de o discuție moderată de Szegő János. Autorul va citi fragmente din romanul ”Toate bufnițele”, apărut de curînd în limba maghiară, cu titlul ”Mint minden bagoly”, la Editura Bookart, în traducerea lui Demény Péter.

Literatura lui Filip Florian este deja cunoscută în Ungaria, romanele „Degete mici” (Kisujjak, 2008) și “Zilele regelui” (A király napjai, 2009) au apărut la Magvető, ambele în traducerea lui Karácsonyi Zsolt, în vreme ce “Băiuțeii” (Kölyök utca, 2014) a apărut la Bookart, în traducerea lui Lövétei Lázár László.

Festivalul Dunapest se va desfășura în perioada 16-18 iunie 2016, în diverse localități situate de-a lungul Dunării, dar și pe apă, și își propune să promoveze dialogul intercultural și să evidențieze relația dintre Dunăre și orașele situate de-a lungul fluviului.

Mai multe detalii despre festival: www.dunapest.hu/hu .

Cu titlul Alle Eulen, romanul Toate bufniţele, de Filip Florian, a fost publicat de curînd și în Germania, la Editura Matthes & Seitz (Berlin), în traducerea lui Georg Aescht.

Toate bufniţele – cel mai recent roman semnat de Filip Florian, apărut în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, în anul 2012 (ediția a II-a, 2015), şi în format digital – a obținut Premiul pentru „Cea mai bună carte a anului”, secțiunea „Beletristică”, la Gala „Bun de Tipar”, ediția a II-a, 2013; romanul se află pe lista de bestselleruri a Editurii Polirom.
Filip Florian, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai îndrăgiţi scriitori români, s-a născut la 16 mai 1968, în Bucureşti. Primul său roman, Degete mici (2005), a fost recompensat cu Premiul pentru debut al României literare, Premiul de excelenţă pentru debut în literatură al Uniunii Naţionale a Patronatului Român şi Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut în proză.

În 2006, împreună cu fratele său Matei Florian, a publicat romanul Băiuţeii (patru ediții). Zilele regelui (2008), cel de-al treilea roman al lui Filip Florian, a fost distins cu Premiul „Manuscriptum“ acordat de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi a fost desemnat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan.

În România, cărţile lui Filip Florian au apărut la Editura Polirom, iar în străinătate, traduse în douăsprezece limbi, la editurile Houghton Mifflin Harcourt (SUA), Suhrkamp și Matthes & Seitz (Germania), Acantilado (Spania), Fazi (Italia), Magvető și Bookart (Ungaria), Czarne și Amaltea (Polonia), Didakta (Slovenia), Ciela şi Panorama Plus (Bulgaria), Kalligram (Slovacia), University of Plymouth Press (Marea Britanie), Bokvennen (Norvegia), Altin Bilek (Turcia) şi Animar (Egipt).

Număr de vizualizări :1042


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro