Mini-turneu al Teatrului Pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” din Iaşi, în Republica Moldova

mai 5th, 2016 | By | Category: Eveniment

În perioada 11-13 mai 2016, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău organizează un mini-turneu al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi în Republica Moldova, cu spectacolul ”Harap Alb” după Ion Creangă, în regia lui Ion Ciubotaru. Reprezentaţiile vor avea loc în localităţile din central Republicii Moldova, Străşeni, Nisporeni şi Călăraşi.

Programul reprezentațiilor:

11 mai, ora 15.00 – Casa de cultură din Străşeni

12 mai, ora 15.00 – Casa de cultură din Nisporeni

13 mai, ora 15.00 – Casa de cultură din Călăraşi

Spectacolul HARAP ALB după Ion Creangă este parte a programului „Integrala Creangă”, un program de cursă lungă al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” din Iaşi, al cărui scop este reprezentarea scenică a cât mai multe dintre scrierile humuleșteanului.

Harap Alb este un basm foarte generos din punct de vedere artistic, de a cărui punere în scenă s-a ocupat regizorul Ion Ciubotaru. Viziunea regizorală explorează un timp istoric ancestral, valorificând elemente de mitologie românească. Dramatizarea realizată de Călin Ciobotari urmează șirul epic al întâmplărilor imaginate de Ion Creangă. De partea scenografică s-a ocupat Mihai Pastramagiu, de coregrafie, Adrian Ștefan, iar de muzică, Radu Ștefan (instrumente muzicale – Sandu Mania și Ilie Bozaru). Despre concepția scenică, Ion Ciubotaru spune că „am gândit un spectacol despre demnitate, onoare, curaj, puterea de a înfrunta destinul. Drumul lui Harap Alb trece prin multe încercări pe care trebuie să le depășească cu vitejie. Procesul acesta de maturizare este sinuos, complicat, dar îl face pe Harap Alb înțelept și îi dă argumentele și dreptul să își asume titlul și responsabilitățile de lider al unui popor.”

În rolul titular apare actorul Emanuel Florentin susține că „atunci când am aflat că îl voi interpreta pe Harap Alb, am întrezărit bucuria copiilor care văd pe scenă un super-erou. Este generația care are nevoie de eroi și cred că întâlnirea cu Harap Alb le va redirecționa atenția și către spiritul național, către lumea de lângă ei.” În Spânul a fost distribuit Toma Hogea, actor care consideră acest rol „o provocare profesională, poate cel mai ofertant rol, fiind unul negativ, de compoziție, necesitând mijloace interpretative complexe”.

În distribuție figurează 17 actori, iar alături de cei doi deja menționați mai pot fi văzuți, susținând diverse partituri: Doina Iarcuczewicz, Viorel Vârlan, Gigi Șfaițer, Liliana Mavriș Vârlan, Ioana Iordache, Gabriel Lazăr, Paul Sobolevschi, Cristian Gheorghiu, Aurelian Diaconu, Cătălin Cucu, Ionela Arvinte, Beatrice Volbea, Iulia Deloiu Trif, Gabriela Andrei.

Număr de vizualizări :743


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro