Festivalul Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF, ediţia a XIII-a

mai 5th, 2016 | By | Category: Eveniment

În perioada 12-18 mai 2016, la cinematograful Odeon din Chișinău, va avea loc ediția a XIII-a a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău va acorda Marele Premiu al secţiunii CadRo. Valoarea premiului oferit este de 1000 de euro.

Anul acesta, juriul de preselecţie a festivalului a selectat 45 de filme, care vor concura în cele 4 secțiuni competitive: Secțiunea Principală, Secțiunea CadRO, Secțiunea Producții locale și Secțiunea Un LIKE pentru documentar. Vor fi prezentate documentare din: Iran, Franța, Georgia, Israel, Ungaria, Cehia, România, Letonia, Grecia, Germania, Polonia, Canada, etc.

Pe lângă proiecțiile din concurs vor fi organizate și proiecții speciale în afara competiției. CRONOGRAF Junior este un program de filme educative pentru elevii claselor primare și gimnaziale prin care festivalul își propune să atragă copiii în sălile de cinema pentru a-i familiariza cu lumea filmului documentar, învățându-i să aibă o gândire critică și un orizont intelectual și artistic mai larg.

În cadrul acestei ediţii vor fi organizate și o serie de evenimente-satelit pentru diverse categorii de public:

– Masa rotundă „Educatie prin film”, va iniția discuții despre importanța educației prin mijloacele audiovizuale, și în special, prin filmul documentar. La eveniment vor participa reprezentanții Ministerului Educației, cadrele didactice și membrii cinecluburilor școlare, precum și experți din alte țări, care vor vorbi despre impactul filmului documentar asupra formării individului și despre utilizarea filmului ca instrument de instruire în școli.

– Un atelier pentru cronicarii de film cu participarea criticilor români Cătalin Stefanescu și Dan Alexe.

– Masterclass în actoria de film, susținut de Cristina Flutur (România), actrița care a luat în 2012 Premiul pentru interpretare feminină la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, pentru rolul Alinei (După dealuri/ Beyond the Hills, în regia lui Cristian Mungiu).

– Masterclass „Cariera filmului în festivaluri”, susţinut de regizorul Pavel Cuzuioc.

Printre invitaţii FIFD CRONOGRAF din acest an se numără organizatorii mai multor festivaluri de film din România: TIFF Cluj, SIMFEST Târgu Mureș și Filmul de Piatră de la Piatra Neamț, care le vor povesti cineaștilor locali despre condițiile de participare și agenda festivalurilor respective.

De asemenea, spectatorii FIFD CRONOGRAF 2016 vor putea urmări în premieră mai multe producții cinematografice autohtone, atât documentare, cât şi filme de ficţiune.

Pentru mai multe informații despre festival, accesați site-ul cronograf.md

Număr de vizualizări :683


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro