spot_img

Lansări de carte la TIFF

Joi, 2 iunie 2016, începând cu ora 16.00, la TIFF Lounge (Piața Unirii, Cluj-Napoca), Festivalul Internațional de Film Transilvania și Editura Școala Ardeleană vă invită la lansarea cărților din cadrul colecției TIFF Cinefil: ”În căutarea poveştii bis” de Radu-Ilarion Munteanu și ”2005-2016. Imagini din cinema” de Lucian Maier. Prezintă: Ioan-Pavel Azap (coordonatorul colecției), Vasile George Dâncu (directorul editurii) și Angelo Mitchievici (critic de film).

Zig-zag-ul alert, tăios și imprevizibil al scriiturii caracterizează modul lui Radu-Ilarion Munteanu de a face cronică de film ca și cum ar înregistra în priză directă impresia vizuală, păstrând intacte forțele acestui câmp electromagnetic al cinemaului. În căutarea poveștii bis este mai mult decât o colecție de cronici de film, este un exercițiu de cunoaștere, de pătrundere în universul filmului dincolo de fundalul pe care-l desfășoară istoria cinematografiei, într-un mod pe care l-aș numi colocvial, ce reține deopotrivă acuratețea observației și plăcerea conversației. Spiritul analitic al autorului este concurat doar de plăcerea evidentă de a împărtăși ceea ce el vede în film și ceea ce numai cu ajutorul filmului reușim să vedem. (Angelo Mitchievici)

Radu-Ilarion Munteanu – Născut pe 10 iunie 1946 în Vulcan, jud. Hunedoara, fizician. Fost cercetător ştiințific, fost redactor la portalul cultural LiterNet.ro, pensionar. Coautor negru la 4 volume de chimie macromoleculară, cu un singur nume pe copertă. Cărți publicate: Glissando, editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2001 (coautor Ramiro Munteanu); Nisip peste bordul nacelei, editura LiterNet.ro, 2003, e-carte; Fals tratat de alchimie onirică, editura Eikon, Cluj-Napoca, 2005; Osmoze, editura Limes, Cluj-Napoca, 2007; Călătorul de serviciu, editura Semne & editura MNLR, București, 2008; Despre prietenie, despre bătrânețe, editura Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuş, 2008;Trompetistul care semăna cu Melchiade, editura Limes, Cluj-Na-poca 2010; Finalul cel mai dificil, supraviețuirea, editura Vremea, Bucureşti, 2011;Mai există bizoni. Şi cei care-i văzură. Coautori: Lucian Perța, Liviu Ovidiu Penea, editura Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuș, 2011; Guerillă în câmpul cu maci, editura Tracus Arte, București, 2012; Prequel, editura Vremea, București, 2012; De la parcul papagalilor la grădina Ghetsimani, editura Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuș, 2012; 365 ¼, editura Limes, Cluj-Napoca, 2013; Matei bunul, editura Limes, Cluj-Napoca, 2013.

* * *

(417 milioane de dolari contemporani) Evenimente care pun într-o lumină aparte întreaga creație culturală populară în cadrul căreia vorbim de eroi, super-eroi și antieroi. James Bond, cu mutră de Terminator școlit la Geneva + Oxford + Cambridge și zîmbet ascuțit ca o lamă. RoboCop însuși e un produs Made in China! Întruchipează răspunsul pe care îl dă Tarantino viziunii matriarhale hollywoodiene din Mad Max: Fury Road și din episodul șapte al Star Wars. Dar, în același timp, știe că trebuie să aleagă, să meargă somewhere. Un fFrumos fără margini: Viață și Cinema! Într-o cinematografiere cît se poate de onestă în normele unui film de consum, unui film destinat marelui public. (Lucian Maier)

Lucian Maier este critic de film, scrie din 2005 pentru revista Tribuna din Cluj-Napoca și din 2013 este parte din proiectul online FilmSense (www.filmsense.eu); textele sale sînt arhivate și pe LiterNet.ro. Este autorul eseului „Direcții în documentarul românesc actual”, publicat în Politicile filmului (volum coordonat de Andrei Gorzo și Andrei State), Editura Tact, Cluj-Napoca, 2014. În 2012 Editura LiterNet i-a publicat eseul „Comunismul românesc, o realitate discutată cinematografic”. Lucrează la un proiect doctoral în filosofie, intitulat „Timp și conștiință în cinema”, în care discută realismul românesc în context cinematografic occidental.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508