Lansări de carte la TIFF

mai 31st, 2016 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 2 iunie 2016, începând cu ora 16.00, la TIFF Lounge (Piața Unirii, Cluj-Napoca), Festivalul Internațional de Film Transilvania și Editura Școala Ardeleană vă invită la lansarea cărților din cadrul colecției TIFF Cinefil: ”În căutarea poveştii bis” de Radu-Ilarion Munteanu și ”2005-2016. Imagini din cinema” de Lucian Maier. Prezintă: Ioan-Pavel Azap (coordonatorul colecției), Vasile George Dâncu (directorul editurii) și Angelo Mitchievici (critic de film).

Zig-zag-ul alert, tăios și imprevizibil al scriiturii caracterizează modul lui Radu-Ilarion Munteanu de a face cronică de film ca și cum ar înregistra în priză directă impresia vizuală, păstrând intacte forțele acestui câmp electromagnetic al cinemaului. În căutarea poveștii bis este mai mult decât o colecție de cronici de film, este un exercițiu de cunoaștere, de pătrundere în universul filmului dincolo de fundalul pe care-l desfășoară istoria cinematografiei, într-un mod pe care l-aș numi colocvial, ce reține deopotrivă acuratețea observației și plăcerea conversației. Spiritul analitic al autorului este concurat doar de plăcerea evidentă de a împărtăși ceea ce el vede în film și ceea ce numai cu ajutorul filmului reușim să vedem. (Angelo Mitchievici)

Radu-Ilarion Munteanu – Născut pe 10 iunie 1946 în Vulcan, jud. Hunedoara, fizician. Fost cercetător ştiințific, fost redactor la portalul cultural LiterNet.ro, pensionar. Coautor negru la 4 volume de chimie macromoleculară, cu un singur nume pe copertă. Cărți publicate: Glissando, editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2001 (coautor Ramiro Munteanu); Nisip peste bordul nacelei, editura LiterNet.ro, 2003, e-carte; Fals tratat de alchimie onirică, editura Eikon, Cluj-Napoca, 2005; Osmoze, editura Limes, Cluj-Napoca, 2007; Călătorul de serviciu, editura Semne & editura MNLR, București, 2008; Despre prietenie, despre bătrânețe, editura Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuş, 2008;Trompetistul care semăna cu Melchiade, editura Limes, Cluj-Na-poca 2010; Finalul cel mai dificil, supraviețuirea, editura Vremea, Bucureşti, 2011;Mai există bizoni. Şi cei care-i văzură. Coautori: Lucian Perța, Liviu Ovidiu Penea, editura Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuș, 2011; Guerillă în câmpul cu maci, editura Tracus Arte, București, 2012; Prequel, editura Vremea, București, 2012; De la parcul papagalilor la grădina Ghetsimani, editura Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuș, 2012; 365 ¼, editura Limes, Cluj-Napoca, 2013; Matei bunul, editura Limes, Cluj-Napoca, 2013.

* * *

(417 milioane de dolari contemporani) Evenimente care pun într-o lumină aparte întreaga creație culturală populară în cadrul căreia vorbim de eroi, super-eroi și antieroi. James Bond, cu mutră de Terminator școlit la Geneva + Oxford + Cambridge și zîmbet ascuțit ca o lamă. RoboCop însuși e un produs Made in China! Întruchipează răspunsul pe care îl dă Tarantino viziunii matriarhale hollywoodiene din Mad Max: Fury Road și din episodul șapte al Star Wars. Dar, în același timp, știe că trebuie să aleagă, să meargă somewhere. Un fFrumos fără margini: Viață și Cinema! Într-o cinematografiere cît se poate de onestă în normele unui film de consum, unui film destinat marelui public. (Lucian Maier)

Lucian Maier este critic de film, scrie din 2005 pentru revista Tribuna din Cluj-Napoca și din 2013 este parte din proiectul online FilmSense (www.filmsense.eu); textele sale sînt arhivate și pe LiterNet.ro. Este autorul eseului „Direcții în documentarul românesc actual”, publicat în Politicile filmului (volum coordonat de Andrei Gorzo și Andrei State), Editura Tact, Cluj-Napoca, 2014. În 2012 Editura LiterNet i-a publicat eseul „Comunismul românesc, o realitate discutată cinematografic”. Lucrează la un proiect doctoral în filosofie, intitulat „Timp și conștiință în cinema”, în care discută realismul românesc în context cinematografic occidental.

Număr de vizualizări :971


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro