Concert Regal şi lansare de carte, la Sala Radio

mai 7th, 2016 | By | Category: Postcard

În decursul ultimelor stagiuni, la începutul lunii mai, în programul de concerte de la Sala Radio se regăseşte un eveniment extraordinar: Concertul Regal, prezentat de Orchestra Naţională Radio în onoarea zilei de 10 mai – sărbătoare a regalităţii în România. Vineri, 6 mai 2016, la Sala Radio, a avut loc seara de gală. Aceasta a fost onorată de prezenţa unor reprezentanţi ai Familiei Regale a României, ambasadori, membri ai corpului diplomatic şi personalităţi ale vieţii culturale. În contextul evenimentelor dedicate regalităţii în România, în deschiderea Concertului Regal, în foaierul Sălii Radio, a avut loc, pentru al treilea an consecutiv, o lansare de carte dedicată Familiei Regale a României.

Volumul Anul Regal, publicat sub îngrijirea profesorilor ieşeni Daniel Şandru şi Alexandru Muraru, la Editura Adenium reprezintă un jurnal al Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României şi de la promulgarea Constituţiei din 1866.

La acest eveniment au luat cuvântul Alteţa Sa Regală Principele Radu, Ovidiu Miculescu – Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, Daniel Şandru – director al Revistei „Timpul”, Alexandru Muraru – doctor în ştiinţe politice, cercetător ştiinţific şi cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, Doru Tompea – rectorul Univeristăţii „Petre Andrei” din Iaşi, jurnaliştii Ovidiu Nahoi şi Liviu Mihaiu şi Denise Theodoru – moderatorul evenimentului.

Ca de fiecare dată, Concertul Regal s-a deschis cu Imnul regal al României, compus de Eduard Hübsch şi a continuat cu un repertoriu aparte.

Sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu, apreciat la pupitrul unor importante ansambluri ca Orchestra Radio din Olanda sau Orchestra Filarmonicii din Varşovia, publicul s-a bucurat de şansa de a asculta celebra partitură a lui Ceaikovski, în jurul căreia este construit filmul „Concertul” (regia – Radu Mihăileanu): Concertul în re major pentru vioară şi orchestră.

Considerată una dintre cele mai dificile partituri pentru vioară, ce solicită artistului o mare virtuozitate tehnică, lucrarea a fost interpretată de Gabriel Croitoru, solistul Orchestrelor şi Corurilor Radio care a obţinut, din anul 2008, prin concurs, dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, ce a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”.

Cea de-a doua parte a serii a continuat cu Simfonia nr. 4 în la major – Italiana. La fel ca alte creaţii semnate de Mendelssohn, această simfonie a fost concepută ca urmare a unei ample călătorii în Europa, întreprinsă de acesta între 1829 şi 1831. Premiera absolută a avut loc la Londra, la London Philharmonic Society, în 1833, chiar sub bagheta dirijorală a lui Mendelssohn.

Număr de vizualizări :1417


One Comment to “Concert Regal şi lansare de carte, la Sala Radio”

  1. Ioana spune:

    Multumim pentru informare. Regret ca nu am putut partcicipa la aceste evenimente.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro