Atelier gratuit de scriere creativă pentru adolescenți, la MȚR

mai 10th, 2016 | By | Category: Postcard

Muzeul Național al Țăranului Român anunță organizarea unui atelier de scriere creativă pentru adolescenți. Arhiva de Imagine MȚR te invită împreună cu scriitoarea Miruna Vlada la atelierul de scriere creativă pentru adolescenți „POEZIM IMAGINI” . Atelierul se va desfășura pe durata a două întâlniri (sâmbătă 28 mai și, respectiv, 4 iunie 2016) și se va contura pornind de la fotografiile din Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român.

„Vom folosi metode non-formale de stimulare a creativității pe o serie de tematici alese, iar surse de inspirație ne vor fi imaginile vechi și propriile noastre povești de viață.

CE VOM FACE?

Vă propunem o investigație creativă prin cufărul cu amintiri al fiecăruia, precum și prin moștenirile unor comunități pierdute și regăsite. Nu vom scrie povești, ci vom recrea niște lumi pierdute și regăsite.

Ne vom juca cu scrisul și cu propria imaginație pentru a ajunge la ceilalți. Imaginile din arhivă vor fi poarta noastră către o altă lume.

Vom exersa privirea ca într-o oglindă reflectorizantă și vom scrie despre tot ceea ce vedem. Timp de 3 ore (cu pauză) ne vom întâlni în spațiul special al expoziției-șantier ”Imaginea-Martor” de la Muzeul Țăranului, unde vom începe o serie de exerciții de dialog peste timp, prin scris, cu personaje fascinante despre care nici nu bănuiam că se pot ascunde printre ideile și degetele noastre.

În prima sâmbătă, facem cunoștință – noi între noi, noi și colile de hârtie, noi și pixurile, noi și imaginile.

Explorăm teritoriile necunoscute ale fotografiilor și ne uităm prin lupa scrisului la tot orice se poate ascunde într-o imagine. Apoi, vreme de o săptămână, ne documentăm, exersăm și continuăm căutarea de comori. În a doua sâmbătă, ne punem serios pe scris/ descris/ rescris. Iar la final ne uităm de unde am plecat și unde am ajuns. Vom realiza propria contribuție la expoziție cu textele scrise în cadrul atelierului, alături de imaginile ce le-au inspirat.

CINE POATE PARTICIPA?

Atelierul este destinat elevilor de liceu (clasele IX-XII), iar participarea este gratuită, în limita a 12 locuri disponibile.

Așadar, invităm adolescenții curioși să descopere imagini vechi de arhivă și să exploreze tehnici de scriere creativă.

CUM TE ÎNSCRII?

Pentru a te participa, trimite-ne un e-mail la adresa arhivamtr@gmail.com în care ne spui numele tău și în ce clasă ești elev/ă și în care răspunzi pe scurt (într-o frază de maxim 5 rânduri) la întrebarea „Cui folosește scrisul?”.

Înscrierile au început și se vor încheia pe 18 mai 2016, iar participanții selectați vor fi anunțați prin e-mail marți, 24 mai.

„POEZIM IMAGINI: atelier de scriere creativă pentru adolescenți” este parte din proiectul „IMAGINEA-MARTOR: ateliere de arhivare performativă” derulat de Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 17 aprilie – 15 noiembrie 2016.

Proiectul deconstruiește ideea conform căreia arhiva este un depozitar obiectiv al istoriei și al realității sociale. „IMAGINEA-MARTOR” este deopotrivă un demers de educație vizuală, dar și de <dezvățare> muzeală. Ne dorim ca vizitatorii să uite că în muzee nu au voie să atingă, să întrebe, să caute, să aleagă, să contribuie. Mai mult decât muzeul, arhiva este percepută ca un spațiu eminamente închis. Arhiva de muzeu, cu atât mai mult. Proiectul explorează tensiunea dintre misiunea de conservare și cea de arătare a colecțiilor muzeale și experimentează interacțiunea dintre arhivă și artiști ca mod de cunoaștere și explorare muzeală.”

Parteneri media: Radio România Cultural, HotNews.ro, IQads, Historia, Music Channel, Decât o Revistă, SUB25, Mixtopia, Urban.ro, România Pozitivă, Web PR, COOPerativa Urbană

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


Număr de vizualizări :1083


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro