„Rinocerii” lui Robert Wilson, la Festivalul Internațional de Artă Platonov Voronej, Rusia

mai 30th, 2016 | By | Category: Eveniment

În perioada 31 mai – 5 iunie 2016, după succesul în martie 2016, la Teatrul Cancarjev Dom din Ljublijana, Slovenia, spectacolul ”Rinocerii”, după Eugene Ionesco, creat de Robert Wilson la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova, participă la Festivalul Internațional de Artă Platonov de la Voronej, Federația Rusă. În festival sunt programate trei reprezentații, pe 2, 3 și 4 iunie, de la ora 18.30, la Sala de Concerte Voronej.

Festivalul Internațional de Artă „Platonov”, după numele marelui scriitor rus Andrei Platonov, are o tradiție relativ recentă, fiind organizat anual la Voronej, din iunie 2011. Creat sub patronajul direct al Guvernatorului Regiunii Voronej, Alexey Gordeev, festivalul a devenit proiectul cultural major al regiunii și unul dintre cele mai importante festivaluri culturale din Rusia.

Festivalul Internațional de Artă „Platonov” a devenit treptat o manifestare culturală de excepție, cuprinzînd diverse forme de artă: spectacole de teatru, muzică, artă vizuală și literatură. În programul festivalului de teatru au fost invitate spectacole create de  regizori importanți la nivel mondial: Philippe Genty, Eimuntas Nekrosius, Alvis Hermanis, Mindaugas Karbauskis, Rezo Gabriadze, Lev Dodin, Rimas Tuminas, Serghei Zhenovach, Susanne Andrade, Victoria Thiérrée-Chaplin, Iuri Butusov, Anton Adasinskiy, Amit Lahav, Ivan Vîrîpaev etc.

Anul acesta, spectacolul Rinocerii, creat de Robert Wilson participă în Festivalul  Internațional de Artă „Platonov” – 2016 alături de spectacole precum „Bianco su Bianco”, scris și regizat de Daniele Finzi Pasca (Compania „Finzi Pasca”, Elveția), „Deep Dish”, regia Chris Haring (Liquid Loft, Austria), „Orașul”, regia Amit Ulman (Teatrul Incubator, Israel).

După ce a văziut spectacolul la Craiova, John Elsom, reputatul om de teatru britanic a exclamat: “Noua punere în scenă de către Robert Wilson la Teatrul Naţional din Craiova este un triumf… Wilson este un pictor, un arhitect şi un artist al scenei vizuale. Are un auz fin pentru genul de muzică ce se repetă în minte la mult timp după ce s-a oprit în difuzoare. Producţia a avut numeroase momente vizuale şi auditive memorabile, dar pentru mine, cea mai impresionantă trăsătură a fost caracterizarea echipei de actori de la Craiova. Fiecare actor a oferit o vinietă personală care a fost amuzantă, precisă, şi cu un simţ al ritmului interior ce dădea impresia unui dans viu.” (Revista SpectActor, nr. 1/2014).

Spectacolul i-a prilejuit actorului Ilie Gheorghe un rol memorabil, iar prestația sa l-a determinat pe Robert Wilson să-l felicite într-o scrisoare olografă: “Ilie, în cei 47 de ani în care am lucrat cu actori tu ești cu siguranță în topul celor mai buni! Ceea ce faci tu este genial. Mulțumesc foarte mult.

Robert Wilson, o personalitate artistică complexă (regizor, actor, scenograf, designer de  lumini și sunet, arhitect, pictor), creatorul unor spectacole care au reinventat limbajul scenic în a doua jumătate a secolului al XX-lea. „The New York Times” l-a descris pe Robert Wilson drept „o figură impozantă într-o lume a teatrului experimental și un explorator al utilizării timpului și spațiului pe scenă.” Născut în Waco, Texas, Wilson este unul din cei mai importanți artiști vizuali și de teatru. Opera sa pentru scenă include în mod neconvențional o varietate largă de medii artistice incluzând dansul, mișcarea, lumina, sculptura, muzica și textul. Imaginile prezentate de acesta sunt frapante din punct de vedere estetic și încărcate emoțional, iar spectacolele sale i-au câștigat aprecierea publicului și criticilor din întreaga lume. George Banu a văzut astfel opera lui Wilson: „De-a lungul întregii sale cariere, Wilson s-a plasat pe o poziție refractară clarobscurului, căci, în opinia lui, prezența umbrei „poetizează”, iar el detestă poetizarea… Detestă profunzimea umbrei, echivalent vizual al profunzimii psihologice! Wilson vrea să “expună corpuri”, nu să „analizeze” comportamente.

Distribuția spectacolului este alcătuită din actorii Ilie Gheorghe, Valentin Mihali, Iulia Lazăr, Claudiu Bleonţ, Valer Dellakeza, Tamara Popescu, Angel Rababoc, Nicolae Poghirc, Raluca Păun, Monica Ardeleanu, George Albert Costea, Cosmin Rădescu, Constantin Cicort, Mirela Cioabă, Dragoș Măceșanu, Iulia Colan, Ion Colan, Corina Druc, Alex Calangiu, Romanița Ionescu, Geni Macsim, Claudiu Mihail, Natașa Raab, Adrian Andone, Marian Politic, Eugen Titu, Cătălin Vieru, Cosmin Dolea, Anca Maria Ghiță, Costinela Ungureanu.

Rinocerii este un spectacol creat de Robert Wilson, care semnează regia, scenografia și conceptul de lighting, împreună cu actorii Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova. Robert Wilson a fost însoțit de o echipă de colaboratori cu care lucrează de regulă spectacolele sale apreciate pe scenele internaționale: creatorul de costume Jacques Reynaud (Franța), co-regizorii Tilman Haecker (Germania) și Charles Chemin (Franța), scenografii Adrian Damian (asistent decor) și Adriana Dinulescu (asistent costume), light-designerii A. J. Weissbard (Italia), John Torres (SUA), video-artistul Tomek Jeziorski (Polonia), compozitorul Adam Lenz (SUA), dramaturgul Konrad Kuhn (Austria), iar din România regizorul Bobi Pricop (asistent de regie), Tom Brânduș (coordonare sunet), Daniel Drăgoescu (sound design), Gina Călinoiu și Laurențiu Tudor (stage manager), Minela Popa (make-up & hair stylist).

Număr de vizualizări :1084


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro