Irina-Margareta Nistor, Medeea Marinescu, Emy Drăgoi şi Partizan, în evenimente filmice la SFR

apr. 14th, 2016 | By | Category: Eveniment

Între 4 și 8 mai 2016, Festivalul de film Serile Filmului Românesc, ediţia a VII-a, iniţiază o serie de evenimente cu specific muzical de film şi vizionări de documentar despre viaţa criticului de film Irina-Margareta Nistor. Evenimentele vor fi găzduite de Underground The Pub Iaşi. AgențiadeCarte.ro este partener media  și vă prezintă programul evenimentelor.

Viaţa între două filme a Irinei-Margareta Nistor

Viaţa între două filme prezintă un mic fragment din odiseea uneia dintre cele mai fine cunoscătoare a celei de a şaptea arte din România. Împreună cu Irina-Margareta Nistor, spectatorul porneşte într-o excursie în lumea magică a filmului și a teatrului. Un film despre… filme,  despre cum viaţa doamnei se împarte între două filme și despre o viață dedicată celei de a șaptea arte. Filmul este construit din secvenţe care o urmăresc pe doamna filmelor, cu vocea-i inconfundabilă, timp de câteva zile, care trec de la o activitate la alta, de la o întâlnire la alta, de la un film la altul.

Ce: Documentar, Viaţa între două filme

Când: Vineri, 6 mai 2016, ora 23.00

Unde: Underground The Pub Iaşi

Cu cine: Irina – Margareta Nistor, Dragoş Zămosteanu

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

Pagina evenimentului aici.

Cineacordeon – de la filmul mut la musical, cu Medeea Marinescu

Recunoscut drept cel mai bun acordeonist de jazz al momentului, artistul Emy Drăgoi se face remarcat constant și prin ineditul și valoarea unor ample  proiecte muzicale. Cineacordeon este un asemenea proiect, care propune publicului, în cadrul unui spectacol complex, o călătorie muzicală începută în epoca filmului mut și a genialului actor Charlie Chaplin și care ajunge la  acordurile unor partituri din celebre creații cinematografice moderne. În prima parte a spectacolului, pe scenă apar Emy Drăgoi și un acordeon personalizat nu numai cu blazonul sau interpretativ, dar și prin virtuozitatea tehnică – recunoscută la nivel național și internațional – și farmecul unor reinterpretări ale unor teme muzicale ce aduc  în atenția publicului parfumul unor vremuri apuse, la care fac trimitere imaginile cinematografice derulate sub privirile spectatorilor. Utilizând atât proiecția primelor scurtmetraje (de la realizarea cărora în 2016 se împlinesc 100 de ani!) mute ale genialului Charlie Chaplin (cele care conțin in nucce toate gag-urile dezvoltate ulterior în lungmetraje) dar și teme muzicale ale aceluiași Charlie Chaplin, Emy Drăgoi improvizează jazz-istic la acordeonul personalizat, pe ritmul cinematografic al secvențelor.

Rezultatul nu poate fi decât unul plin de emoție, farmec și umor, pentru că aduce parfumul unei epoci considerată apusă, foarte aproape de spectatorii de orice vârstă sau pregatire, surprinzând prin „consonaţă sunet live – imagine de arhivă” și creând impresia prelungirii peliculei în scenă sau participarii muzicianului la film.

Cea de-a doua parte a spectacolului completează și dă caracter unitar  propunerii artistice făcute publicului sub genericul Cineacordeon, lui Emy Drăgoi și acordeonului sau li se alătură cunoscuta actriță Medeea Marinescu – unul dintre copiii-minune ai filmului românesc care, spre deosebire de ceilalți, odată cu trecerea anilor, nu s-a pierdut în uitare ci este una dintre cele mai apreciate actrițe de teatru și film din generația ei. Alături de cei doi, pe scenă se va alătura o vioară magică, la care Bianca Drăgoi va cânta melancolia muzicii de film și contrabasul fermecat mânuit cu virtuozitate de Stefano Priori, acompaniați de chitaristul Robert Cina.

Din acest moment, cortina se ridică simbolic către lumea muzicii de film și a temelor muzicale purtând semnături ale unor compozitori renumiți, de la Charlie Chaplin la Michel Legrand sau Francis Lai.

Cunoscătorii vor recunoaște  acorduri din filmele Casablanca sau Smile, dar și din peliculele românești Pistruiatul sau Maria Mirabela, precum și acordurile sonore din filmul Ciuleandra. Toți ceilalți vor descoperi un univers muzical care cu siguranță îi va cuceri, așa cum se întâmplă cu fiecare dintre incursiunile muzicale ce poartă semnătura artistică a interpretului și compozitorului Emy Drăgoi.

Ce: Concert, Cineacordeon

Când: Sâmbătă, 7 mai 2016, ora 23.00

Unde: Underground The Pub Iaşi

Cu cine: Medeea Marinescu, Emy Drăgoi, Bianca Drăgoi, Stefano Priori, Robert Cina

Intrarea: bilet 35 de lei

Rezervări şi bilete: 0735 21 77 06

Pagina evenimentului aici.

Balta Albă: despre artiştii români-fenomen

Documentarul Balta Albă, al cărui regizor este Silviu Munteanu, este un proiect al Fundaţiei Româneşti pentru Artă şi Informaţie (FRAI), care dezvăluie poveştile artiștilor care au trăit în acest cartier bucureştean. Pelicula surprinde, cronologic, 30 de ani de istorie muzicală, îmbinate cu interviuri diverse, care îi au ca protagoniști pe Sișu, Adrian Pleșca, Nelu Drumitrescu, Marius Țeicu etc. De asemenea, se dorește evidențierea acestui loc interesant al Bucureștiului, pe care turiștii nu sunt invitați să îl viziteze, dar care a oferit valori în muzica românească.

Ce: Documentar, Balta Albă

Când: Duminică, 8 mai 2016, ora 22.00

Unde: Underground The Pub Iaşi

Cu cine: Silviu Munteanu, Trupa Partizan

Intrarea: bilet 25 de lei (preţul include intrarea la concertul Partizan)

Rezervări şi bilete: 0735 21 77 06

Pagină evenimentului aici.

Concert românesc: Partizan

Cunoscută drept Timpuri noi, trupa își schimbă numele în Partizan atunci când Dan Iliescu părăsește formația. În locul acestuia va veni Răzvan Moldovan, „fratele” lui Artan. Cu toate acestea, povestea formaței începe încă din 1982, când i-au pus bazele Artan și Răzvan Moldovan. Stilul muzical nu s-a schimbat, devenind o continuare a fostei trupe rock, care cântă despre oameni, țară… despre popor. Totul îmbrăcat într-o muzică electronic – rock – post punk, de o agresivitate unică în România.

Ce: Concert, Trupa Partizan

Când: Duminică, 8 mai 2016, ora 24.00

Unde: Underground The Pub Iaşi

Intrarea: bilet 25 de lei (preţul include intrarea la documentarul Balta Albă)

Rezervări şi bilete: 0735 21 77 06

Pagină evenimentului aici.

***

Serile Filmului Românesc este un proiect marca Asociaţia Studenţilor Jurnalişti Iaşi.

www.festivalsfr.ro

www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc/

Număr de vizualizări :1043


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro