100 de ani de Dadaism, celebrați cu teatru neconvențional, la Arcub

apr. 14th, 2016 | By | Category: Eveniment

Joi, 21 aprilie 2016, de la ora 19:00, pe scena improvizată din sălile Gabroveni, Lipscani și Coloanelor ale sediului ARCUB din Strada Lipscani, nr. 84-90, ARCUB- Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București sărbătorește 100 de ani de dadaism prin piesa de teatru neconvențională ”Inima în Gaz. Dada Sex – De spălat mintea schioapă”, în regia lui Dan Victor.

Spectacolul de teatru, scris după textul lui Tristan Tzara și îmbinat cu expoziția TZARA.DATA.ETC. desfășurată în perioada 5 februarie – 26 aprilie 2016 la ARCUB, pune în valoare concepția mișcării dadaiste bazată pe revoltă, provocare și incoerență.  Regizorul Dan Victor, împreună cu actorii Mihai Baranga, Andreea Duţă, Cristi Toma, Meda Victor, Pavel Ulici, Nicolae Nastasia și Mihai Căpăţână, dau viață unui text dramatic, supus unei declarate incoerențe, care sparge bariera convenționalului,  punând astfel publicul în fața lumii contemporane caracterizată de viziuni eclectice. Participanții la acest spectacol de teatru neconvențional vor avea ocazia să ia contact cu textele lui Tristan Tzara și ale lui G. Ribemont-Dessaignes, care au avut o puternică influență asupra artelor în secolul XX până în prezent, și de asemenea, să interacționeze direct sau indirect cu actorii, implicându-se în jocul lor.

Folosindu-ne de mijloacele comediei mute, de pantomimă, de elemente clovnerești, de dans-mișcări forțat ilustrative prin repetiții automate, de parodierea unor clișee teatrale, de parodierea falselor trăiri afective și falsei implicații în înalte poziții politice, niște figuri proeminent machiate, costumate în niste saci de polietilenă, îi primesc pe spectatori de la intrare după care vor provoca publicul, conform coordonatelor Mişcarii Dada, pe un traseu itinerant- sala Gabroveni, sala Lipscani și sala Coloanelor, unde este și finalul, vreme de 50 de minute – la un dialog, segmentat, din când în când, de un homeless care impinge un căruț pentru alimente, incantând bizar, „Cântecul Dada”, al lui Tzara, ori emițând diverse opinii, desigur, dadaiste. „Oamenii tablouri”, care după primele posturi vor veni în sala 1, „agățându-se” pe perete, vor interacționa cu spectatorii implicându-i în jocul lor, în diverse acțiuni, cu texte și cuvinte emise într-un fel anume, de exemplu, repetate până la desființarea sensului inițial, străbătând, figurativ, distanţa de la obsesiile incoerenţelor începutului de secol XX, la obsesiile incoerenţelor începutului de secol XXI, „mutate în saci de plastic”, răsfrậnte din cioburile unei oglinzi imaginare, fără nici o pretenţie de corupţie şi nici chiar de iluminare a mulţimilor.

Orice asemănare cu imediata realitate, impusă inconştientului tuturor, sugerată discret ori plasată neruşinat, prin diverse forme, mai mult sau mai puţin artistice, în numele iubirii aproapelui şi a fireştii evoluţii fiinţei umane, este cu totul întamplatoare, declară regizorul Dan Victor.

Adaptare după textul Le Coeur à Gaz, cu texte de TRISTAN TZARA,  şi cu fragmente din „Împaratul Chinei” al lui G. Ribemont Dessaignes.

Actori:

MEDA VICTOR – Gură

ANDREEA DUȚĂ – Madelaine

PAVEL ULICI – Ochi

MIHAI BARANGA – Sprânceană

CRISTI TOMA – Ureche

NICOLAE NASTASIA – Gât

MIHAI CĂPĂȚÂNĂ – Nas

DAN VICTOR – Omul strâzii

Regie: DAN VICTOR

Scenografie și concepție artistică: DAN VICTOR

Intrare liberă.

Detalii pe www.arcub.ro.

Facebook și Twitter!

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului București cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii. În 2015, ARCUB a demarat procesul de candidatură a orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, reușind să aducă Bucureștiul în finala pentru titlul acordat de Comisia Europeană.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, al festivalului de muzică clasică, Bucharest Music Film Festival și al Zilelor Bucureștiului.

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio București FM, Radio România Internațional, mediaTRUST, Sapte Seri, orasulm.eu, 4arte.ro, inoras.ro, ziarulmetropolis.ro, teatral.ro, orasulvechi.ro.

Număr de vizualizări :1088


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro