București 2021 lansează OPEN LAB

apr. 21st, 2016 | By | Category: Postcard

În perioada aprilie – septembrie 2016, în cadrul candidaturii Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii, bucureștenii sunt provocați să devină participanți activi la viața orașului, prin proiecte culturale experimentale adresate comunităților mai mici sau mai mari.

Timp de 6 luni, echipa București 2021 își propune să testeze potențialul creativ al Bucureștiului, concentrându-se pe proiecte care au un aport pozitiv la viața orașului prin colaborări transdisciplinare, schițând felul în care acesta s-ar putea transforma dacă ar deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021. Astfel, programul Open Lab încearcă să contribuie la implicarea cât mai multor comunități din oraș în experimente creative și să răspundă nevoii de dezvoltare a capacității producătorilor autohtoni prin schimburi de experiență și conectarea la rețele internaționale. În același timp, Open Lab sprijină transformarea spațiilor sub-utilizate din București în locuri pentru comunitate.

Programul sub care Bucureștiul devine un laborator de cultură urbană se ghidează după următoarele principii: colaborare în creație, co-participare, digitalizare. Dialogul cu locuitorii Bucureștiului este deschis prin procese colective, promovarea inițiativelor transdisciplinare, descentralizarea culturii în oraș și folosirea de structuri mobile, temporare.

Open Lab înseamnă proiecte în care bucureștenii sunt încurajați să participe activ, explorarea poveștilor urbane, din cartiere, care alcătuiesc identitatea orașului, dar și susținere financiară pentru proiecte inițiate de bucureșteni. Programul funcționează cu mai multe instrumente:

ACTIVATOR de public creator – o serie de evenimente în Hanul Gabroveni dar și în spații noi în cartiere, proiecte la firul ierbii și co-producții prin care bucureștenii devin creatori de cultură, nu doar consumatori.

ACCELERATOR de idei – Instrument de consolidare și conectare a ideilor propuse de artiști, urbaniști, cercetători, sociologi și oricine își dorește un oraș mai bun, ACCELERATORUL va oferi îndrumare și posibilități de colaborare pentru dezvoltarea de proiecte ce propun noi perspective și moduri de acțiune, cu impact pe termen lung, pentru viitorul Bucureștiului.

În urma apelului public, între 5 și 10 idei vor fi dezvoltate și produse până la sfârșitul lunii septembrie, având fiecare un buget maxim alocat de 10.000 Euro.

Mai multe detalii despre cum funcționează și ce căutăm se pot accesa pe www.bucuresti2021.ro/open-lab/accelerator-de-idei/

EXPLORATOR de povești urbane – povești despre oraș culese prin interviuri scurte cu locuitorii din mai multe cartiere. Alăturate, poveștile compun istoria colectivă a unui oraș complex.

GENERATOR de proiecte comunitare – Printr-un fond de micro-granturi destinat grupurilor de inițiativă, 10 echipe câștigătoare în urma unui incubator vor primi finanțări în valoare de 2.000 Euro pentru un proiect cultural comun, în beneficiul comunității și gestionat prin colaborare și implicare voluntară.

FORMATOR de competențe culturale – Vor fi inițiate proiecte de dezvoltare a capacității sectorului cultural, concentrat pe a crește și a încuraja profesionalizarea competențelor culturale ale bucureștenilor.

Mai multe informații despre OPEN LAB și apelul pentru proiecte din cadrul Acceleratorului de Idei pot fi găsite accesând bucurești2021.ro/open-lab.

București 2021 – În 2015, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București a demarat procesul de candidatură a orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, reușind să aducă Bucureștiul în finala pentru titlul acordat de Comisia Europeană.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, al festivalului de muzică clasică, Bucharest Music Film Festival și al Zilelor Bucureștiului.

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio București FM, Radio România Internațional, mediaTRUST, Sapte Seri, orasulm.eu, 4arte.ro, inoras.ro, ziarulmetropolis.ro, teatral.ro, orasulvechi.ro.


Număr de vizualizări :1094


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro