Ziua Internaţională a Poeziei, sărbătorită la Viena

mart. 19th, 2016 | By | Category: Eveniment

Luni, 21 martie 2016, de la ora 18.30, la Institutul Cervantes din Viena (Schwarzenbergplatz 2, 1010), Irina Wolf şi Dan Mircea Cipariu vor citi poezii în limba română în cadrul evenimentului organizat de Ziua Internaţională a Poeziei. Programul cuprinde poeme de Ana Blandiana, Mihai Eminescu, Marin Sorescu, Tristan Tzara și Dan Mircea Cipariu.

Ziua Internațională a Poeziei a fost proclamată de UNESCO în 1999 şi este sărbătorită anual în data de 21 martie, drept o recunoaștere a renaşterii discursului poetic şi a interesului pentru poezie.

Irina Wolf este membru al clubului de presă Concordia din Viena. Din 2007 este critic de teatru şi realizează recenzii de carte în reviste de specialitate din Austria, Germania şi România. Este redactor al revistei austriece de cultură Aurora-Magazin, ce apare online şi colaborator al publicaţiilor Teatrul Azi şi Observator Cultural. Irina Wolf desfăşoară proiecte interculturale în parteneriat cu instituţii din Austria, Germania, Italia, România şi Republica Moldova şi colaborează cu Volkstheater din Viena (2013) şi Teatrul din Ingolstadt (2014-2015).

Dan Mircea Ciapriu (n. 1972) este absolvent al Şcolii Superioare de Jurnalistică din Bucureşti şi licenţiat al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Debutează în presa literară în 1988 (SLAST), debutul editorial se petrece în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (Editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami, Editura Brumar, 2006, a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. Cea mai recentă carte a sa este singurătatea vine pe facebook, Editura Tracus Arte, 2012. În 2008, a iniţiat şi coordonat proiectul SCRIITORI PE CALEA REGALĂ, iar în perioada 2009-2015 proiectul MARATONUL DE POEZIE, BLUES ŞI JAZZ. Între 2011 și 2016, de Ziua Culturii Naţionale, a iniţiat şi coordonat Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului, 2010-2015. Este fondatorul şi preşedintele Asociaţiei EURO CULTURART, asociaţie care a organizat, printre altele, Bienala Internaţională de Gravură Experimentală, ediţia a III-a, 2008, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, „4X4. Instalaţia de cARTE“.

Evenimentul face parte din programul „Tzara lui BrâncuȘI Sorescu“ prezentat de Institutul Cultural Român de la Viena în luna martie. Acesta cuprinde, pe lângă evenimentul organizat la Institutul Cervantes din Viena cu prilejul Zilei Internaţionale a Poeziei, manifestarea „DADA BRANCUSI“ (18 martie) şi proiectul O felie de poezie, care va avea loc la sediul ICR Viena în data de 22 martie, cu participarea poetului Dan Mircea Cipariu şi a artistului Mihai Zgondoiu. Evenimentele sunt dedicate celebrării a 100 de ani de la începuturile mişcării avangardiste DaDa (la 5 februarie 1916 s-a înființat „Cabaret Voltaire“ la Zurich), a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi (19 februarie 1876), a 80 de ani de la nașterea lui Marin Sorescu (29 februarie 1936) și a 20 de ani de la moartea lui Marin Sorescu (8 decembrie 1996).

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstr. 39, 1040

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :1274


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro