Concert de Ziua Unirii Basarabiei cu România, la Chişinău

mart. 19th, 2016 | By | Category: Eveniment

Vineri, 25 martie 2016, ora 18.00, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici” din Chişinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici” organizează un concert de muzică de jazz şi muzică clasică, cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu Ţara (27 martie). Concertul va fi susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchievici” condusă de maestrul Alexandru Ganea, avându-i ca invitaţi de onoare pe soprana Bianca Manoleanu (Bucureşti) şi trompetistul Sergiu Cârstea (Timişoara). Intrarea este liberă.

În program:

Dumitru Bughici, Concert de jazz pentru trompetă şi orchestră, solist – Sergiu Cârstea (trompetă)

Theodor Rogalski –  Suita simfonică Trei dansuri româneşti

Richard Strauss – Die Letzte Lieder: Fruhling, September, Beim Schlafengehn, Im Abendrot, solistă – Bianca Manoleanu (voce, soprano)

Alexandru Ganea

Lector universitar, doctor al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Alexandru Ganea este absolvent al aceleiaşi instituţii, secţia dirijat orchestră (clasa conf. univ. dr. Dumitru Goia) şi secţia vioară (clasa prof. univ. Cornelia Bronzetti). A urmat cursuri de perfecţionare – dirijat orchestră, cu Sabin Păutza şi muzică de cameră, cu cvartetul Voces şi cu Wolfgang Laufer, membru al Cvartetului Fine Arts.

În calitate de dirijor, a susţinut concerte cu Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, cu orchestre ale filarmonicilor din ţară (Sibiu, Braşov, Bacău, Târgu Mureş, Craiova, Botoşani, Ploieşti, Chişinău, Târgovişte, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Giurgiu), cu Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova, cu orchestrele simfonice ale Universităţii de Muzică din Bucureşti, cu orchestra de cameră „Jeunesses Musicales” (cu care a obţinut Premiul I la Concursul Internaţional al Orchestrelor de Tineret de la Haga) ş.a.

A colaborat cu muzicieni precum Valentin Gheorghiu, Viniciu Moroianu, Horia Mihail, Florin Croitoru, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Paul Florin, Alexandru Tomescu, Cornelia Bronzetti, Marin Cazacu, Răzvan Suma, Felicia Filip ş.a. Între anii 2008 şi 2012 a fost dirijor al Filarmonicii din Piteşti, insitituţie la care este, în prezent, dirijor invitat permanent.

Bianca Luigia Manoleanu

„Cu una din vocile cele mai bune pentru genul atât de pretenţios al liedului, Bianca Manoleanu s-a impus în arta interpretativă ca soprană cu o foarte mare forţă de expresie, cu o frazare impecabilă şi o distincţie aparte”. Colaborează cu orchestrele filarmonicilor din Bucureşti şi din ţară, susţine numeroase concerte vocal-simfonice în compania unor prestigioase formaţii în Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Japonia. (www.festivalenescu.ro)

Sergiu Cârstea

Este  absolvent al  Liceului de muzică „Eugeniu Doga” din Chişinău (acum „Ciprian Porumbescu”), şi al Conservatorului în cadrul Institutului de Cultură „Gavriil Muzicescu”. Instrumentist de excepţie, cu studii la Paris, în clasa profesorilor Pierre Thibaud, Jean Douay şi Antoine Curé, a colaborat cu mulţi dintre dirijorii europeni, cu care a cântat în concerte. În prezent, este prim-trompetist la Opera Națională Timișoara și profesor asociat la Universitatea de Vest din Timișoara.

Număr de vizualizări :1234


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro