Premierului Dacian Cioloș i se solicită să verifice un abuz administrativ al Ministrului Culturii

ian. 11th, 2016 | By | Category: La Țintă!

Scriitorul Dan Mircea Cipariu a publicat pe contul său de Facebook o scrisoare deschisă prin care le solicită Primului Ministru Dacian Cioloș și Vicepremierului Vasile Dâncu să ancheteze, prin Corpul de Control al Primului Ministru, un abuz administrativ sub semnătura Ministrului Culturii, dl. Vlad Alexandrescu, în cadrul procesului de evaluare și finanțare pentru Ziua Culturii Naționale. AgențiadeCarte.ro vă prezintă textul integral al scrisorii semnate de Dan Mircea Cipariu.

Domnule Prim Ministru Dacian Cioloș,
Domnule Viceprim-ministru Vasile Dâncu,

Vă rog, prin prezenta scrisoare deschisă, să întreprindeți toate demersurile legale (prin sesizarea Corpului de Control al Primului Ministru) de verificare a condițiilor prin care au fost desemnate proiectele finanțate de Ministerul Culturii pentru celebrarea Zilei Culturii Naționale. Dl. Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, se află în situația de a fi girat cu propria sa semnătură un evident abuz și o încălcare a normelor legale de evaluare și de acordare a finanțării unui proiect din bani publici. Pe scurt, proiectele care primesc bani din bugetul Ministerului Culturii nu au grile și rapoarte de evaluare, nu au criterii pentru desemnarea evaluatorilor de proiect și nici un proces-verbal al Comisiei de evaluare!
Prin Ordinul Ministrului Culturii (nr. 2803 din 14.12.2015), dl. Vlad Alexandrescu a făcut public normele metodologice privind finanţarea nerambursabilă pe anul 2016 a proiectelor culturale organizate cu prilejul Zile Culturii Naţionale”. Pe 8 ianuarie 2016, Ministerul Culturii i-a anunţat pe cei 5 câştigători ai proiectelor. Lista câștigătorilor nu cuprinde nici-un punctaj și nici o altă formulă de evaluare și de departajare a proiectelor depuse! Cele 5 proiecte au primit suma de 86925 lei, restul de 33075 lei, din suma totală de 120000 lei prevăzută pentru Ziua Culturii Naționale, au rămas necheltuiți, deși au fost înscrise și alte proiecte eligibile!
Evaluatorii domnului Vlad Alexandrescu au exclus literatura română contemporană chiar de ziua lui Eminescu prin faptul că nu au aprobat nici-un proiect literar!
Programul inițiat și coordonat de mine, Gala Tinerilor Scriitori/Cartea de Poezie a anului 2015, un eveniment finanţat, între 2010 şi 2015, de către Ministerul Culturii şi AFCN, a fost ras, în urma evaluării scandaloase şi ruşinoase a noilor „comisari” ai domnului Vlad Alexandrescu. Am cerut, în virtutea legii şi a transparenţei şi profesionalismului atât de clamate de dl. Alexandrescu (filolog, de altfel!), toate documentele prin care voi dovedi interesele partizane şi lipsa de profesionalism a echipei aduse de domnul ministru. Nu am primit nici-un răspuns, motiv pentru care mă adresez domniilor voastre, cu speranța unui răspuns oficial (pe care îl aștept pe adresa de email cipariu@yahoo.com).
Până când va fi gata ancheta acestui abuz administrativ și acestui caz revoltător de alungare a valorilor literaturii române vii din spaţiul public, prin intermediul pixul Ministrului Culturii, i-am cerut public Demisia domnului Vlad Alexandrescu. Un gest de onoare pentru fapte lipsite de onoare! Am anunțat, de altfel, public că în timpul mandatului ministerial al domnului Vlad Alexandrescu nu voi mai depune proiecte şi voi refuza orice fel de colaborare cu acest minister. Pentru mine, dl. Vlad Alexandrescu este un ministru care s-a autodemis cu acest gest incalificabil de a nu finanţa literatura română contemporană.

Cu cele mai bune gânduri,

Dan Mircea CIPARIU

Număr de vizualizări :1629


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro