S-a încheiat Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti, ediţia a IX-a

nov. 16th, 2015 | By | Category: Postcard

În perioada 9-15 noiembrie 2015, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti a organizat ediţia a IX-a a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti, o gală anuală a filmelor maghiare. Evenimentul oferă an de an o sinteză asupra producţiei de filme maghiare din ultimul an, prezentând varietatea şi spiritualitatea cinematografiei maghiare contemporane. Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti s-a desfăşurat şi în acest an la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea (Str. Monetăriei nr. 3).

Ediţia a 9-a a Săptămânii Filmului Maghiar a debutat cu vernisajul expoziţiei Animaţia Maghiară 100, invitată fiind RÉPÁS Zsuzsanna, director pe relaţii internaţionale al Academiei Maghiare de Artă. Filmul de deschidere a fost Liza, a rókatündér (Liza, zâna-vulpe), în regia lui Ujj-Mészáros Károly. Pe parcursul anului trecut filmul a fost premiat la mai multe festivaluri internaţionale importante. La deschidere au participat domnul ÍJGYÁRTÓ István, secretar de stat pe probleme de diplomaţie culturală din cadrul Ministerului Comerțului Exterior şi al Afacerilor Externe şi doamna Irina Sanda MARIN-CAJAL, secretar de stat la Ministerul Culturii.

În cadrul Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti au fost 23 de evenimente, Festivalul de Film de Animaţie de la Kecskemét a fost prezentat în cadrul secţiunii Festival invitat. Săptămâna Filmului Maghiar a avut 21 de invitaţi, au fost proiectate 10 lungmetraje, 3 filme documentare, 14 scurtmetraje şi 31 de filme de animaţie. Tot în cadrul programului Săptămânii Filmului Maghiar CAKÓ Ferenc, regizor de filme de animaţie de renume mondial, a prezentat un performance live de animaţie din nisip, iar specialiştii din cadrul autorităţilor media maghiare şi române au dezbătut în cadrul unei conferinţe probleme ale audiovizualului. La evenimentele Săptămânii Filmului Maghiar au participat în totalitate în jur de 4000 de persoane.

La sfârşitul lunii noiembrie Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia pentru Comunitatea Bănăţeană şi Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara organizează pentru a doua oară Zilele Filmului Maghiar la Timişoara. În 2016 a zecea ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti se va desfăşura în perioada 14-20 noiembrie.

Număr de vizualizări :623


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro