Tavares în lectura lui Marius Chivu, la ”Noaptea Literaturii Europene”

oct. 7th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 9 octombrie 2015, între orele 19.00-24.00, la Muzeul Național Tehnic „prof. ing. Dimitrie Leonida” – Sala de Expozitii Temporare (Expozitia „De la Guttenberg la Apple”), în cadrul programului portughez pentru „Noaptea Literaturii Europene”, Marius Chivu va citi, cîte o lectură pe oră, din scriitorul portughez Gonçalo M. Tavares.

„Domnul Valéry era micuț, dar făcea multe salturi.

Și explica:

– Sunt la fel ca oamenii înalți, doar că mai puțin timp.

(…) Domnul Valéry se îmbrăca mereu în negru. El explica:

– Când oamenii mă văd purtând negru cred că sunt în doliu și, din compasiune, nu-mi mai pricinuiesc alte suferințe.”

Gonçalo M. Tavares (n. 1970) a adunat deja o listă lungă de premii în Portugalia și în străinătate și este considerat un fenomen literar, cu o imaginație aparte și un stil de impact.

În cea mai recentă traducere, volumele „Cinci plimbări prin cartier” și „Alte cinci plimbări prin cartier” Tavares imaginează spații utopice locuite de „domni” cu nume de scriitori și gânditori celebri: domnul Valéry, domnul Calvino, domnul Breton, puși în ipostaza de a ține piept lumii convenționale, înzestrați cu armele cuvântului, ironiei, logicii și spiritului.

Marius Chivu (n. 1978) este scriitor, traducător și cronicar literar.

A publicat: volumul de povestiri „Sfîrșit de sezon” (2014), volumul de interviuri „Ce-a vrut să spună autorul (2013), jurnalul de călătorie „Trei săptămîni în Himalaya” (2012) și a editat antologia „Best of. Proză scurtă a anilor 2000″ (2013). Din 2005 este redactor-editor la revista Dilema veche, unde ține cronica literară, și editorialist la revista ELLE.

Număr de vizualizări :859


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro