Lectură publică, Octavian Soviany, la Casa Costa-Foru

sept. 16th, 2015 | By | Category: Eveniment

Duminică, 20 septembrie 2015, de la ora 17.00, la Casa Costa-Foru (Aleea Dealul Mitropoliei, nr. 7), din Bucureşti, Octavian Soviany va citi un fragment din cel mai controversat și premiat roman al său, ”Viaţa lui Kostas Venetis”, apărut în 2011 la editura Cartea Românească şi în 2013 la Editura Polirom, în colecţia „Top 10+”. Evenimentul va fi moderat de Miruna Vlada, iar intrarea este liberă.

Casa Costa-Foru e un spatiu ce ascunde multa istorie si emotie, un cadru foarte potrivit pentru fantastul plin de mister si tenebre din proza lui Octavian Soviany. Vom asculta întâmplarile fabuloase din viața aventurierului Kostas Venetis si vom discuta cu autorul despre acest personaj cameleonic și despre spațiile pe care le străbate, dar si despre un moment istoric la care Kostas ia parte ce s-a derulat în imediata vecinătate a Casei Costa Foru – asasinarea lui Barbu Catargiu pe dealul Mitropoliei.

Miruna Vlada, co-organizator al evenimentului:  ”Initiativa celor de la ”Dincolo de fațade” de a se dedica primenirii incintei pentru a o reda comunității și a gazdui evenimente culturale in impozanta Casa Costa-Foru e excelentă. Astfel că m-am bucurat tare mult că mi-au oferit posibilitatea de a organiza niște seri de literatură acolo. Am gândit în Casa Costa-Foru două seri diferite cu doi scriitori rupți parcă din povestea Casei, fascinați de locuri pierdute și regăsite, îndrăgostiți de trecut și de puterea seducătoare a  memoriei. Probabil doi dintre cei mai buni povestitori contemporani din literatura română – Octavian Soviany și Nora Iuga.

Pe 20 septembrie, imediat după Noaptea Albă a Bucureștiului vă pregătim o dupa-amiază magică. Casa Costa-Foru, așa cum vă veți convinge singuri, e un loc prielnic pentru a-l cunoaște sau a-l revedea pe Kostas Venetis, unul din cele puternice personaje malefice din literatura recentă. Bine, eu sunt subiectivă, că țin tare mult la acest personaj ubicuu. Dar va fi un spectacol in sine să ascultăm vocea lui Soviany între pereții casei Costa-Foru si să ascultăm poveștile din spatele cărții. Mai ales că va citi exact acea întâmplare din carte ce se derulează în imediata vecinătate a casei – controversata asasinare a lui Barbu Catargiu pe dealul Mitropoliei. Vă așteptăm cu drag. După lectură aveți ocazia să faceți și un tur ghidat al casei. Splendid.”

Evenimentul va avea loc în cadrul proiectului pilot „Faţadele sînt ale comunităţii”, un proiect ce explorează modalitățile prin care o veche casă boierească – Casa Costa-Foru – poate fi repusă în circuitul urban și social prin aducerea laolaltă a comunității celor interesați – sau cel puțin curioși – să descopere locuințele bucureștene de-altădată. Prin contribuții punctuale, revitalizarea devine un efort comun de apropriere – chiar și temporară – a unui spațiu social și cultural odinioară activ pe scena orașului.

Mai multe informaţii, pe pagina de Facebook a proiectului: www.facebook.com/events/1677869345758286/

Romanul ”Viaţa lui Kostas Venetis” a apărut în 2011 la editura Cartea Românească şi după epuizarea primului tiraj a fost reeditat în 2013 la Editura Polirom, în colecţia „Top 10+”. Volumul prezinta aventurile tragice ale lui Kostas Venetis, care în copilărie a ucenicit într-o mănăstire din Grecia, cunoaşte o spectaculoasă „schimbare la faţă”: invertit demonic, călătoreşte mult – cunoaşte mizeria şi farmecul Istanbulului, pitorescul unui Bucureşti ce aminteşte de atmosfera Principelui, efervescenţa Parisului revoluţionar, splendoarea Vienei şi melancolia Veneţiei – şi întîlneşte oameni din cele mai diferite medii, de la drojdia societăţii la cercurile nobiliare. Pe măsură ce evenimentele se complică, povestea sa, în care violenţa, crima, înşelătoria şi complexele oedipiene se împletesc strîns, capătă accente tot mai întunecate, devenind o mărturie cutremurătoare despre iniţierea întru Rău.

Octavian Soviany (n. 23 aprilie 1954, Braşov) a debutat editorial cu volumul de versuri Ucenicia bătrînului alchimist (Dacia, 1983). De‑a lungul anilor a colaborat la principalele reviste literare din România. Este membru al Uniunii Scriitorilor din 1995. A publicat poezie (Cartea lui Benedict – Vinea, 2002; Alte poeme de modă veche – Pontica, 2004; Scrisori din Arcadia – Paralela 45, 2005; Dilecta – Cartea Românească, 2006 ; Marii oameni ai revoluţiilor – ediţie samizdat, seria no name, 2009), roman (Textele de la Monte Negro – Pontica, 2003; Arhivele de la Monte Negro – Cartea Românească, 2012), teatru (Cinci poeme dramatice – Palimpsest, 2005) şi critică (Apocaliptica textului – Palimpsest, 2008 ; Cinci decenii de experimentalism. Compendiu de poezie românească actuală – Casa de pariuri literare, 2011). A primit trei premii ale Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti pentru poezie şi critică (1994, 2000, 2008). A fost tradus în franceză, engleză, spaniolă, germană, italiană, maghiară, polonă, slovenă, bulgară.

Număr de vizualizări :1217


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro