Carmen Mușat, la prima ediție a dezbaterilor „Marţi în Teorie”

sept. 13th, 2015 | By | Category: Eveniment

Marți, 15 septembrie 2015, ora 18.00, la Librăria Open Art din București (str. Pitar Moș nr. 12, intrarea din str. Arthur Verona), va avea loc prima ediție a  proiectului de dezbateri  „Marţi în Teorie”. Invitat: Carmen Mușat. Moderator: Vasile Mihalache. Dezbaterile vor avea loc bilunar, a doua şi a patra marţi din lună, de la ora 18.00. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Pentru că lumea nu este suficient de complicată, iar marțea este o zi bună pentru polemici și delimitări, este posibil să fi venit vremea să auzim ce au de spus acei oameni care, dintr-un motiv sau altul, s-au apucat să scrie, să traducă, să editeze sau, de ce nu, să „practice” teoria. Vom încerca să aflăm, de la diverși invitați, lucruri simple precum: la ce (mai) e bună teoria și ce putem face cu ea, dacă tot o (mai) avem; de ce Gérard Genette rămâne un  teoretician „contemporan” în universitățile noastre; cum poți să citești Shakespeare și să crezi că e vorba despre Manchester United; de ce seamănă teoria cu poezia, în sensul că amândouă sunt „inutile” – chiar dacă în moduri diferite –, dar teoreticienii și poeții continuă să se îndoiască de asta; sau de ce s-a transformat teoria din (sub)disciplină în metodologie. Așadar, mai degrabă o discuție despre ce vrea teoria decât o discuție teoretică propriu-zisă, pentru că, înainte de a discuta despre calitățile acrobatice ale porcilor zburători, ar fi bine, cred, să aflăm în ce măsură zboară porcii.

Întrebările din public vor fi premiate pe loc cu răspunsuri, nimeni nu va fi la fel de încordat ca la orele de teoria literaturii, iar „adevărul” va fi, pe cât posibil, contemporan cu noi.

Prima ediție o are ca invitată pe Carmen Mușat, conf. univ. dr. la Facultatea de Litere a Universității din București și redactor-șef la Observator cultural, de la care vom încerca să aflăm și câte ceva despre postmodernism și despre relația dintre teoria literară și politică. Moderator va fi Vasile Mihalache.

Și asta-i tot, „Marți în teorie” (1), la Open Art, 15 septembrie 2015, ora 18:00, str. Pitar Moş nr. 12 (intrarea din str. Arthur Verona), București, pentru că teoria stimulează părți ale corpului pe care alte lucruri nu le pot atinge.

Carmen Mușat (n. 1964, Buzău) este conferenţiar la Catedra de Teoria literaturii, Facultatea de Litere a Universității din Bucureşti, doctor în filologie al aceleiași universități, cu teza Descriere și narațiune în proza postmodernă românească și redactor-șef al revistei Observator cultural. Este membru fondator al CESI (Centrul de Excelenţă pentru Studiul Imaginii), al Centrului de Studii Interdisciplinare „Tudor Vianu” și al CESIS (Centrul de Excelenţă pentru Studiul Identităţii Culturale, Facultatea de Limbi Străine, UB). Face parte din diferite asociații profesionale și de specialitate românești și internaționale precum ALGCR (Asociaţia de Literatură Generală şi Comparată din România), PEN Club Romania, ENN (European Narratology Network), MLA (Modern Language Association) și Hannah Arendt Center.

A debutat în volum prin coordonarea antologiei Romanul românesc interbelic (Humanitas, 1998), pentru care a scris prefața, notele și studiul critic, urmate imediat de Perspective asupra romanului românesc postmodern (Paralela 45, 1998). A scris despre Strategiile  subversiunii. Descriere  şi  naraţiune  în  proza  postmodernistă (Paralela 45, 2002; ed. a II-a, Cartea Românească, 2008), a publicat o colecție de articole din perioada 2000-2005 cu titlul Canonul şi Tarotul (Curtea Veche, 2006) și, în 2009, Dincolo de literatură. O carte cu şi despre Lucian Raicu (Hasefer). Nu trebuie uitate nici prefețele la operele Gabrielei Adameșteanu sau edițiile îngrijite ale operelor lui Gheorghe Crăciun.

În 2015 urmează să apară la Polirom Frumoasa necunoscută și paradoxurile teoriei literare.

Număr de vizualizări :1086


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro