Banatul Montan, ”redescoperit prin imagine”

aug. 20th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

În curând, la Editura Banatul Montan va apărea volumul „Un ținut redescoperit prin imagine. Fotografia în Banatul Montan între 1860 și 1910 / Ein durch Bilder wiederentdecktes Gebiet. Die Fotografie im Banater Bergland in der Zeitspanne 1860 – 1910”, de Cristian Graure. În urma succesului înregistrat la apariţia cărţilor-album editate în ultimii ani de către Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, organizația reprezentativă a etniei germane din sud-vestul țării a continuat cu un nou volum, de data aceasta dedicat istoriei fotografiei în Banatul Montan, din perioada 1860 – 1910.

Cartea-album bilingvă româno-germană „Un ținut redescoperit prin imagine. Fotografia în Banatul Montan între 1860 și 1910 / Ein durch Bilder wiederentdecktes Gebiet. Die Fotografie im Banater Bergland in der Zeitspanne 1860 – 1910”, avându-l ca autor pe timișoreanul Cristian Graure, apare cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relaţii Interetnice de pe lângă Guvernul României în cadrul proiectului inițiat de către Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin sub numele de „Etnic 2015” în cadrul axei 1: cunoașterea și punerea în valoare a patrimoniului cultural material și imaterial al minorităților naționale.

Lucrarea conține 146 de pagini policrome, fiind structurată pe capitole dedicate istoriei fotografiei și tehnicilor fotografice, fotogafilor itineranți prin regiune, atelierelor mai importante din localitățile: Reșița, Bocșa, Oravița, Steierdorf-Anina, Orșova, Băile Herculane, Caransebeș sau realizate în zone de interes turistic.

Cele peste 250 de fotografii inedite realizate între 1860 și 1910 provin din colecția personală Cristian Graure, precum și din colecțiile unor instituții importante din Austria, Ungaria, Germania și România. Acest ținut este redescoperit acum prin imagini realizate timp de 5 decenii într-o epocă de plină glorie a fotografiei în care căutarea asiduă a unor subiecte noi a condus adesea fotograful către tărâmuri neexploatate anterior.

Cartea-album va apărea în aceste zile, urmând a fi lansată atât la Reșița, cât şi la Timișoara, ea fiind cea de a 66-a apariţie editorială a Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin.

Număr de vizualizări :1134


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro