Romanian Sinfonietta, în concert la Berlin

aug. 20th, 2015 | By | Category: Proiecte

Orchestra Romanian Sinfonietta a reprezentat România la festivalul Young Euro Classic de la Berlin, printr-un concert ce l-a avut ca dirijor pe Horia Andreescu şi ca solist pe pianistul Daniel Goiţi. România a participat constant în ultimii ani la Festivalul internațional al orchestrelor de tineret de la Berlin, prin Orchestra Română de Tineret care a fost prezentă la ediţiile din 2012 şi 2014. Romanian Sinfonietta a primit ştafeta ediției din 2015, pentru a o oferi mai departe în 2016 Orchestrei de Tineret România – Republica Moldova.

La festivalul Young Euro Classic participă, cu concerte programate între 6 şi 23 august la Konzerthaus Berlin, orchestre de prestigiu din Europa şi din lume, între care amintim Orchestra Federală de Tineret (Germania), Modernt Kammarorkester (Suedia / Olanda), National Youth Orchestra (Marea Britanie),  Ungdomssymfonikerne (Norvegia), Ochestra Simfonică a Academiei de Muzică Ceaikovski din Kiev (Ucraina), Gunagzhou Youth Orchestra (China), I, Culture Orchestra (Polonia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Belarus, Azerbaidjan, Armenia), precum şi nou-înfiinţata „Orchestră a Păcii – Young Euro Classic”, formată din muzicieni din Ucraina, Rusia, Germania şi Armenia.

Programul prezentat de Romanian Sinfonietta a cuprins Rapsodia a II-a de George Enescu, Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Ceaikovski şi Simfonia a VIII-a de Dvorak.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română cu sprijinul Lanto Communication, Institutul Cultural Român, BRD – Groupe Société Générale.

Partener media : Radio România.

Orchestra Sinfonietta a fost înfiinţată, ca şi Orchestra Română de Tineret, la iniţiativa şi cu participarea violoncelistului Marin Cazacu, fiind considerată „sora mai mică” a acesteia. Orchestra este pregătită de către maestrul Horia Andreescu, debutând în anul 2010 în cadrul Festivalului Internaţional „Enescu şi muzica lumii”, la Sinaia. Consacrarea a avut loc în anul 2012, la Ateneul Român, în cadrul Festivalului „Magic Summer”. Orchestra este alcătuită din tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 18 şi 23 ani, selectaţi la nivel naţional, interpretând capodopere din repertoriul clasic si romantic, românesc şi internaţional.

Festivalul Young Euro Classic a fost fondat în scopul punerii la dispoziţie a unei platforme pentru cele mai bune orchestre de tineret din întreaga lume. Iniţiator a fost, în anul 2000, Deutscher Freundeskreis europäischer Jugendorchester e.V. („Cercul German de Prieteni ai Orchestrelor Europene de Tineret“). Anual, Young Euro Classic oferă programe muzicale inedite, concepute într-un stil vizionar. Pentru succesele înregistrate, organizatorii festivalului au obţinut recunoaşterea oficială din partea Landului Berlin.

Konzerthaus Berlin reprezintă o locaţie istorică în Berlin, inaugurată în anul 1821 cu reprezentaţia dramei „Ifigenia în Taurida”, de Johann Wolfgang Goethe. Nume mari ale muzicii universale au fost gazde ale acestei scene: Carl Maria von Weber, Niccolo Paganini, Felix Mendelssohn Bartholdy, Franz Liszt, Richard Wagner. Scena a găzduit prima reprezentare a unor capodopere, precum Simfonia a 9-a, de Ludwig van Beethoven, şi Freischutz, de Carl Maria von Weber. Distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost reconstruită abia în anii 80 ai secolului XX.

Număr de vizualizări :1051


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro