Ionel Bușe, ”Artist în timpul său”

iun. 18th, 2015 | By | Category: Postcard

Marți, 30 iunie 2015, de la ora 13.00 eseistul și profesorul universitar Ionel Bușe va susține conferința “Mitologii actuale ale violenței” și va vorbi, alături de invitații săi, despre cele mai recente cărți ale sale, dintre care două au fost publicate anii trecuți la prestigioasa editură franceză L’Harmattan. Evenimentul are loc în cadrul proiectului cultural ”Artistul în timpul său”, inițiat și coordonat de scriitorul Nicolae Coande, și se desfășoară la Biblioteca ”Omnia” din Craiova. Intrarea publicului este liberă.

IONEL BUŞE este eseist, prozator, profesor universitar de filosofie la Universitatea din Craiova, director al CSIR „Mircea Eliade” și al revistei Symbolon, editată împreună cu Institutul de Filosofie din Lyon. A publicat peste 200 de studii şi articole în reviste din ţară şi străinătate, a coordonat 18 volume colective, a îngrijit şi prefaţat 10 traduceri, a participat la peste 40 de colocvii internationale în Franța, Italia, Brazilia, Mexic, Portugalia, Belgia și a apărut cu studii în tot atâtea reviste și volume internaționale din aceste țări. Lucrări de autor: Eseuri şi schiţe ontologice, Ed. Fundaţiei Brâncuşi, Târgu-Jiu, 1997; O hermeneutică simbolică a basmului fantastic românesc, Alfa Press, Cluj-Napoca, 2000; Logica pharmakon-ului, Paideia, Buc., 2003; Métamorphose du symbole, Dacia, Cluj-Napoca, 2004; Filosofia şi metodologia imaginarului, Scrisul Românesc, Craiova, 2005, reed. în 2012 la Ed. Presa Universitară Clujeană şi Ed. Universitaria; Introduction à la pensée roumaine, Editions univ. Lyon III, 2006; Democraţie în rouge caviar, Fundaţia Alfa, Cluj, 2007; Du logos au mythos, L’Harmattan, Paris, 2008; Mythes populaires dans la prose fantastique de Mircea Eliade, L’Harmattan, Paris, 2013; Gaston Bachelard, une poetique de la lecture, Harmattan, Paris, 2014 și Intelocrați, filosofi și ironisti, Ramuri, 2014. Traduceri: La vie des images de Jean-Jacques Wunenburger (Cartimpex, 1998); Imaginaires du politique de Jean-Jacques Wunenburger, Paideia, 2005 (în colaborare); proza: Ultima vară cu Enikö și… alte povestiri, Ed. Fundația Alfa, Cluj, 2010. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, preşedinte al Societăţii Române de Filosofie (Filiala Craiova), membru al Asociation Internationale Gaston Bachelard, Dijon, membru al Asociation des Amis de Gilbert Durand, Chambery, membru al Association Ferdinand Gonseth,Lausanne. Este bursier NEC-LINK 2006-2007, New Europe College, Bucharest. A primit premiul Academie Române în 2007 pentru lucrarea Filosofia şi metodologia imaginarului şi premiul Uniunii Scriitorilor (Filiala Craiova) în 2003 si 2011.

Inițiat de curând de scriitorul Nicolae Coande, proiectul Artistul în timpul său este menit să aducă artistul român, cu precădere cel craiovean, în fața publicului său, în încercarea de a contribui la cunoașterea artiștilor din urbe de o manieră mai decisă, cu tot ceea ce înseamnă munca și opera acestora, fie că sunt scriitori, regizori, artiști plastici, poeți sau organizatori ai unor evenimente culturale. Autorul proiectului ține la ideea de generație de spirit, în cadrul căreia au loc schimburi de idei, dezbateri și chiar polemici culturale – toate acestea inițiate pentru ca “gustul pentru arte și ideea de prietenie să nu dispară din oraș”. Întâlnirile de acest gen vor avea loc lunar la Biblioteca Franceză “Omnia” (director, Doina Ghiță).

Primul invitat a fost, în luna mai, regizorul Bogdan Cristian Drăgan.

Număr de vizualizări :1240


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro