Dezvelirea plăcii memoriale Lucian Blaga, la Viena

mai 11th, 2015 | By | Category: Eveniment

Marți, 12 mai 2015, de la ora 12.00, are loc dezvelirea plăcii memoriale de la adresa Buchleitengasse 42, Viena, unde a locuit poetul, gânditorul şi diplomatul român Lucian Blaga în perioada 1932 – 1937. Evenimentul marchează împlinirea a 120 de ani de la naşterea lui Lucian Blaga. Manifestarea se desfăşoară în prezenţa E.S. Silvia Davidoiu, ambasadorul României la Viena, a preşedintelui asociaţiei „Unirea. Freunde Rumäniens in Österreich“, Marius Lebăda, care a iniţiat amplasarea plăcii memoriale, a lui Dorel Uşvad, care a coordonat realizarea acesteia în România, a directorului Institutului Cultural Român de la Viena, Irina Cornişteanu, a secretarului general al Societăţii Austro-Română (AUSTROM), Lukas Vosicky, a preşedintelui Asociaţiei Şvabilor Bănăţeni din Austria, Hans Dama şi a reprezentanţilor primăriei sectorului 18 din Viena.

Blaga a intrat de mic în contact cu cultura germană, a fost elev la şcolile germane din Sebeş şi Braşov, iar apoi, între anii 1917 – 1919, a studiat la Universitatea din Viena. Aici a obţinut la scurt timp după încheierea primului război mondial şi titlul de doctor în filozofie cu o teză despre Cultură şi cunoştinţă (Kultur und Erkenntnis). Prima lui întâlnire cu metropola europeană a avut loc în 1916, la 21 de ani. Volumul său de amintiri oferă, de altfel, un tablou impresionant al crepuscului monarhiei austro-ungare. În octombrie 1918 devine martorul mişcărilor de stradă vieneze (…).

Şi din punct de vedere estetic capitala austriacă lasă urme adânci în formarea filozofului şi scriitorului român. Aici a descoperit expresionismul şi unul din cartierele generale ale avantgardei vieneze: Café Museum, un loc în care puteau fi zăriţi adesea Peter Altenberg, Alban Berg, Hermann Broch, Elias Canetti, Gustav Klimt, Oskar Kokoschka, Karl Kraus, Franz Lehar, Robert Musil, Leo Perutz, Joseph Roth, Egon Schiele, Georg Trakl, Otto Wagner sau Franz Werfel. (…) Blaga face, aşadar, cunoştinţă cu noua artă şi se familiarizează cu manifestele artei modern. Acestea, precum şi impresia vie a decadenţei austriece nostalgic-anemică, i-au marcat profund gândirea şi poezia. (…)

În anul 1926 Lucian Blaga a intrat în serviciul diplomatic, ocupând postul de ataşat cultural la legaţiile României din Varşovia, Praga, Lisabona, Berna şi Viena.“ (Românii de pe Ringstrasse: trasee de ieri prin Viena de azi, Gabriel Kohn, Peter Schubert, Editura Institutului Cultural Român, Bucureşti, 2011).

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :652


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro