”Le Lais ou Le Petit Testament. Diata sau Testamentul Mic”, de François Villon

mai 22nd, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Editura Eminescu anunță apariția volumului ”Le Lais ou Le Petit Testament. Diata sau Testamentul Mic”, de François Villon (ISBN 978-973-22-1166-3 ). Volumul a apărut în prestigioasa serie MARI POEȚI. Traducerea, prefața și notele sunt semnate de Dan Dănilă. Coperta: Romică Neagu. Redactor: Rodica Grindei.

Traducerea, prefața și notele sunt semnate de Dan Dănilă, care a publicat deja în 1997, la Editura Hermann din Sibiu, ediția bilingvă a Baladelor lui Villon, cu o postfață de Andrei Zanca. În cele 120 de pagini ale noii traduceri, de asemenea bilingve, facem cunoștință cu Testamentul Mic, opera de tinerețe a poetului parizian, având o întindere de 40 de octete. Acestea trebuie citite neapărat în paralel cu extinsele note și comentarii, fără de care textul pre-renascentist este greu de înțeles. Însă traducătorul este un adevărat expert în domeniu, cunoscând amănunțit lexicul medieval și toate edițiile critice importante apărute de-a lungul veacurilor. Dan Dănilă a tradus de fapt întreaga operă villoniană, dar a publicat până acum doar aceste două volume. Versul lui François Villon se citește cu același interes ca întotdeauna, umorul, ironia dar și tragismul care se degajă din opera lui făcând demult parte din marea poesie a lumii.

Număr de vizualizări :2624


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro