Tentația asimilării unei colecții cu istorie

feb. 2nd, 2015 | By | Category: Eveniment

„E în dragostea aceasta a formelor și a culorilor ceva care depășește pe cea a simțurilor singure, ceva care purifică și ne poartă spre seninătate”, obișnuia Krikor H. Zambaccian să spună. Probabil că fiecare colecționar își regăsește propria ancoră în arta pe care o cultivă și o prețuiește timp de o viață și pe care o lasă mândru moștenire celor ce-l urmează pentru a nu lăsa timpul să-l uite. Licitația „3 Colecții și 3 Colecționari” – Colecția Lucia și Dr. Nicolae Ionescu, Colecția Marica Grigorescu și Catherina Kiss, Colecția Dr. Anamaria Roth și Dr. Edgar Nicolau este unul dintre acele momente în care arta este cea care se ancorează în destinele unor colecționari.

Colecția Dr. Anamaria Roth și Dr. Edgar Nicolau se traduce prin operele „Convoi de care, pe valea Orății” (estimare:  20.000 – 30.000 euro) de Nicolae Grigorescu, „Nud” (estimare:  9.000 – 16.000 euro)  și „Copil în roz” (estimare: 4.000 – 8.000 euro) de Nicolae Tonitza, dar și opere contemporane, precum „Totemuri pe drumul de dimineață” (estimare: 8.000 – 14.000 euro) de Ion Țuculescu ori „Madona 80” (estimare: 1.000 – 2.000 euro) de Ion Alin Gheorghiu .

Tematica țărănească rămâne principalul motor de creație în aceste opere de final de carieră a lui Grigorescu, repetarea temei carului cu boi nediminuând spontaneitatea tratării acesteia. În completarea expoziției, nu putea lipsi un nud de Tonitza, recunoscut drept unul dintre cei mai apreciați pictori români ai nudului.

Licitația „3 Colecții și 3 Colecționari” – Colecția Lucia și Dr. Nicolae Ionescu, Colecția Marica Grigorescu și Catherina Kiss, Colecția Dr. Anamaria Roth și Dr. Edgar Nicolau este deosebită tocmai prin intenția de a fixa, o ultimă dată, ca într-o fotografie de familie, coabitarea atâtor minunate picturi, așa cum au fost ele cândva în colecțiile fiecărei familii. Este o licitație dedicată în mod special colecţionarilor de artă, cunoscătorilor artei plastice valoroase, care recunosc fragmentele de sublim din fiecare culegere de culoare și lumină.

Marți, 3 februarie 2015, ora 19:30, la Athénée Palace Hilton, veți putea descoperi cât de mult înseamnă arta pentru un colecționar autentic. Expoziția va putea fi vizitată  între orele 10:00 – 20:00, la Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5.

Număr de vizualizări :1251


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro