spot_img

Polirom, la 20 de ani

Anul acesta Editura Polirom aniversează 20 de ani de existență. Înfiinţată în februarie 1995 la Iaşi, Polirom a publicat pînă în prezent peste 5.500 de titluri, dintre care 420 anul trecut. Peste 13 milioane de volume tipărite. În septembrie 1999, a fost înființată filiala Polirom București, iar în ianuarie 2002, cea de la Timișoara. Primul titlu editat de Polirom: Adrian Marino, Pentru Europa. Integrarea României. Aspecte ideologice și culturale.

Domenii editoriale

Polirom este una dintre editurile generaliste de prim rang din România, editînd titluri din aproape toate domeniile: literatură română şi universală, thriller, literatură poliţistă, memorialistică, literatură de călătorie, document, eseu, istorie, economie, filosofie, psihologie, științele educației, religie şi spiritualitate, drept, politică şi societate, artă, cinema, limbi străine, ezoterism şi paranormal, informatică, carte şcolară, sănătate şi dietetică, medicină, sport, cărți practice, reviste și publicații etc.

Adrian Șerban, director editorial nonfiction

„După 20 de ani de prezenţă pe piaţa editorială, am convingerea că, pentru toţi cititorii de carte din România, Editura Polirom are o identitate foarte clară ca o editură extrem de dinamică şi permanent conectată la ceea ce este nou, cu unul dintre cele mai bogate şi diversificate portofolii, care face accesibile publicului deopotrivă cărţi româneşti şi străine, titluri clasice sau apariţii editoriale semnificative de ultimă oră. În toţi aceşti ani, varietatea domeniilor şi colecţiilor abordate a crescut neîncetat, de la carte academică din ştiinţele umaniste şi sociale la memorialistică mai nouă sau mai veche, de la literatură universală de diferite genuri la literatură română tînără promovată coerent, de la masive lucrări de referinţă la eseu ori serii sistematice dedicate unor categorii anume de public şi care înainte lipseau ca atare din oferta de carte în limba română, cum sînt colecţiile specializate de parenting, de literatură de călătorie etc. Fără îndoială, ne vom respecta şi în continuare brandul de care vorbeam şi nu pot decît să sper că publicul va constata el însuşi cu fiecare an ce trece că Editura Polirom a reuşit să-i propună colecţii-surpriză şi cărţi noi de mare valoare.”

Peste 60 de colecţii și serii

Titlurile editate de Polirom apar în peste 60 de serii şi colecţii corespunzătoare domeniilor editoriale menționate mai sus: Plural, Biblioteca Memoria, Ego-grafii, Biblioteca Ioan Petru Culianu (coordonatoare Tereza Culianu-Petrescu), Historia (coordonator Mihai-Răzvan Ungureanu), Tradiţia creștină (coordonator Adrian Muraru), Biblioteca medievală (coordonator Alexander Baumgarten), Biblioteca Polirom (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), Opere (coordonator Daniel Cristea-Enache), Seria de autor N. Steinhardt (în colaborare Mănăstirea „Sfânta Ana” de la Rohia) , Seria de autor Gabriela Adameșteanu, Seria de autor Aurora Liiceanu, Seria de autor Marta Petreu, Seria de autor Andrei Oișteanu, Fiction Ltd, Ego. Proză (coordonator Lucian Dan Teodorovici), Collegium, Top 10+, Hexagon etc. Lista completă, aici.

Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial literatură străină

„În anul în care Polirom împlinește 20 de ani, împlinesc și eu 10 de cînd lucrez aici. Cînd am aplicat pentru postul de redactor-șef, în iarna lui 2005, veneam dinspre zona jurnalismului cultural și eram un fanatic al Bibliotecii Polirom. Faptul că în cîteva luni de la angajare a început să apară pe pagina 2 a fiecărei cărți din colecție textul „coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu” încă ține de o zonă magică a existenței mele. Practic, viața mea din ultimul deceniu se confundă cu această colecție. Nu pot separa amintirile personale de cartea care a apărut în săptămîna respectivă. De exemplu, în ziua în care îmi scoteam primul copil din maternitate, am semnat contractul pentru operele lui Vladimir Nabokov. Cînd bunica mea a pornit pe drumul morții, în BP apărea romanul Libertate, al lui Jonathan Franzen. Și tot așa…”

Publicaţii proprii

Polirom publică numeroase reviste cu caracter academic: Psihologia Socială – Buletinul Laboratorului „Psihologia Cîmpului Social”, Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi (redactor-şef: Mihai Dinu Gheorghiu); Revista de psihologie organizaţională, în colaborare cu Centrul de Psihologie Aplicată, Universitatea Bucureşti; Revista de Asistenţă Socială (redactor-şef: Doru Buzducea), în colaborare cu Universitatea Bucureşti; International Review of Social Research (redactor-şef: Liviu Chelcea), în colaborare cu Universitatea Bucureşti;  Revista de Istorie Socială (director: Mihai-Răzvan Ungureanu), în colaborare cu Institutul Român de Studii Strategice; Chôra. Revistă de studii antice şi medievale: filosofie, teologie, ştiinţe, în colaborare cu Groupe de Recherches Médiévales, Centre National de la Recherche Scientifique (Paris), Centrul de Studii Antice şi Medievale al Universităţii din Cluj-Napoca, Anuarul Institutului de Ivestigare a CrimelorComunismului și Memoria Exilului Românesc.

De asemenea, Polirom editează Suplimentul de cultură (redactor-șef George Onofrei), lansat în data de 13 noiembrie 2004, în colaborare cu Ziarul de Iași. De-a lungul celor peste 10 ani de apariție, săptămînalul a urmat o politică editorială unică în peisajul presei culturale, axîndu-se în primul rînd pe actualitatea culturală și promovînd cultura tînără.

Autori publicaţi • Contemporary Romanian Writers

Mulţi dintre autorii români publicaţi de Editurile Polirom și Cartea Românească sînt traduşi și publicați și în străinătate: Gabriela Adameşteanu, Radu Aldulescu, Petru Cimpoeșu, Vasile Ernu, Filip Florian, Florina Ilis, Nora Iuga, Florin Lăzărescu, Dan Lungu, Norman Manea, Ioana Nicolaie, Tatiana Niculescu Bran, Cezar Paul-Bădescu, Dora Pavel, Marta Petreu, Simona Popescu, Doina Ruşti, Ana Maria Sandu, Simona Sora, Bogdan Suceavă, Cecilia Ştefănescu, Lucian Dan Teodorovici, Dumitru Ţepeneag, Matei Vişniec, Varujan Vosganian etc.

Mai multe detalii găsiți pe Contemporary Romanian Writers, platformă online creată de Polirom în vederea promovării literaturii române în străinătate, lansată la Tîrgul de Carte de la Frankfurt, în anul 2008. Site-ul oferă editorilor din întreaga lume informaţii în limba engleză (biografii, sinopsisuri ale cărţilor, fragmente de text, cronici publicate în presă) despre autorii contemporani publicaţi de Editurile Polirom şi Cartea Românească.

De asemenea, în colecţia noastră dedicată literaturii străine, Biblioteca Polirom, au apărut pînă în prezent peste 1.000 de titluri semnate de autori celebri, traduşi în întreaga lume: Paul Auster, Samuel Beckett, Saul Bellow, Heinrich Böll, Jorge Luis Borges, Pearl S. Buck, Elias Canetti, Camilo José Cela, J.M.G. Le Clézio, Julio Cortázar, Umberto Eco, John Fowles, Günter Grass, Seamus Heaney, Ernest Hemingway, Michel Houellebecq, Kazuo Ishiguro, Elfriede Jelinek, Doris Lessing, Naghib Mahfuz, François Mauriac, Ian McEwan, Henry Miller, Patrick Modiano, Haruki Murakami, Vladimir Nabokov, Kenzaburō Ōe, Orhan Pamuk, Boris Pasternak, Salman Rushdie, J.D. Salinger, José Saramago, John Steinbeck, Tomas Tranströmer etc. Mai multe detalii, aici.

Literatura română tînără

În 2014 s-au împlinit 10 ani de cînd Polirom a lansat colecţia „Ego. Proză”, un proiect menit să propună cititorilor cît mai mulţi scriitori tineri, prozatori care să poată convinge că nu sînt cu nimic mai prejos decît autorii consacraţi. În prezent, colecţia „Ego. Proză” cuprinde peste 120 de titluri, multe dintre acestea premiate şi traduse în străinătate, dar şi reeditate în alte colecţii prestigioase ale Editurii Polirom („Fiction Ltd” sau „Top 10+” ). Lista titlurilor editate în „Ego. Proză”, aici.

Concursul Ioan Petru Culianu

În anul 2005, Polirom a inițiat concursul anual de debut pentru cărti de studii și eseuri „Ioan Petru Culianu”. Lucrările prezentate trebuiau să se înscrie în domeniile: istoria religiilor, studii culturale, mentalități, antropologie. Lucrările premiate au fost publicate de Polirom. Ultimul volum apărut – în anul 2010: Daniel Fărcaș, Meister Eckhart. Misticul din căușul ochiului.

Polirom / Cartea Românească

Din 2005, Editura Cartea Românească, una dintre cele mai prestigioase edituri autohtone, beneficiază de sprijinul logistic, managerial și financiar al Editurii Polirom.  Editura Cartea Româneascǎ a fost înfiinţatǎ în 1919 şi reprezintǎ cel mai vechi brand de carte din România. Ca devizǎ a avut „Promovarea scrisului românesc”. Valorile sale fundamentale sînt tradiţia, dinamismul şi relaţia cu lectorul. Vizitați site-ul editurii.

Oferta de carte digitală

Lansată în septembrie 2011, oferta de eBook-uri a Editurii Polirom numără în prezent peste 1000 de titluri, din care nu lipsesc cele de literatură română şi universală, cărţile de istorie, critică literară, religie, sociologie sau psihologie. Topul celor mai vîndute zece cărţi în format digital ale editurii Polirom arată că opţiunile cititorilor se îndreaptă atît către literatura română contemporană, cît şi spre cea universală. Top cele mai vîndute 10 eBook-uri, aici.

Cărțile noastre digitale sînt disponibile şi în format compatibil cu tabletele Kindle și pot fi achiziţionate de pe platformele Amazon din Europa şi Statele Unite, care oferă în acelaşi timp şi toate facilităţile uzuale (răsfoire, descărcare eşantioane, descărcare wireless etc.). Pentru tabletele compatibile cu formatul ePub, cărţile pot fi descărcate, ca şi pînă acum, de pe www.elefant.ro, dar şi de pe cele mai importante platforme internaţionale, cum sînt Barnes & Noble, Reader Store, Kobo sau iBookstore (pentru posesorii de iPad-uri).

Premii şi distincţii

Numeroase premii atribuite de Asociaţia Editorilor din România, Uniunea Scriitorilor, ASPRO, Academia Română, revistele Observator cultural, România literară, Sfera politicii, Cuvîntul, Capital, CEDU 2000+, Radio România Cultural etc.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508