Bursa pentru literatură ”Scriitorul/Scriitoarea oraşului Graz”

ian. 7th, 2015 | By | Category: Postcard

Oraşul Graz, oficiul pentru promovarea Culturii (Kulturvermittlung) Steiermark şi Departamentul pentru Cultură al oraşului Graz anunţă începerea primirii candidaturilor pentru bursa literară ”Scriitorul/Scriitoarea oraşului Graz” (1 septembrie 2015 până la 31 august 2016). Bursa include cazarea în castelul Cerrini din Grazer Schlossberg şi o alocaţie de 1.100 € lunar.  Scopul bursei este promovarea acelor autori care dovedesc putere inovatoare şi ancorare in realitatea prezentă, calităţi estetice şi lingvistice, precum şi autonomie artistică. Schimbul intercultural este un principiu de bază al atribuirii bursei.

Regulament de acordare a bursei de literatură ”Scriitorul/Scriitoarea oraşului Graz”

Bursierii se obligă să fie prezenţi în Graz cel puţin 8 luni din intervalul pentru care li s-a acordat bursa.

Nu sunt admise aplicaţiile autorilor/autoarelor cărora li s-a acordat anterior bursa „Scriitorul/Scriitoarea oraşului Graz”.

Criteriile pentru atribuirea bursei: afinitate culturală şi lingvistică cu oraşul Graz; se preferă cunoaşterea, cel puţin la nivel de începător a limbii germane; îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: cel puţin o operă literară independentă publicată (nu la o editură proprie); cel puţin cinci publicaţii neautonome în reviste; antologii; două piese de teatru radiofonic publicate sau difuzate la radio; o piesă de teatru pusă în scenă sau publicată; deschidere pentru dialogul între literatură şi mediul urban; disponibilitate către stabilirea unor contacte cu scena culturală şi publicul din Graz prin participarea la lecturi în şcoli, discuţii în cadrul unor instituţii publice, cu ajutorul Oficiului pentru promovarea Culturii şi a Departamentului pentru Cultură.; formularea unei idei concrete de proiect, la a cărui realizare autorul să lucreze în timpul şederii la Graz.

Documentele necesare (în 6 exemplare):  cerere informală pentru bursă; Curriculum Vitae; bibliografia publicaţiilor proprii ; 2 exemple de publicaţii; *) la cele în alte limbi decât germana, cu traducerea aferentă; texte dactilografiate (5 – 10 pagini de text proză sau dramă, 5 poezii în limba originală cu traducerea în germană); conceptul pentru proiectul propus (circa 2 pagini DIN A4) **)

*) Dimensiune: din fiecare 5 -10 pagini probă de text – nu este necesară trimiterea cărţilor

**) Descrierea unei idei concrete de proiect, care va fi dezvoltată în timpul sejurului la Graz.

Metoda de selecţie: publicarea concursului pentru bursă; evaluarea de către Comisia lărgită pentru Literatură şi Departamentul pentru Cultură; decizia organelor competente ale oraşului Graz.

Data limită: 31 martie 2015

Aplicaţiile vor fi trimise la: Kulturamt der Stadt Graz Stigergasse 2/II. Stock (Mariahilfer Platz) 8020 Graz /Austria

Contact: Kulturamt; Tel.: +43/316/872-4901;

kulturamt@stadt.graz.at

www.kulturserver-graz.at/kulturamt

Număr de vizualizări :1084


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro