Gabriel Liiceanu a primit PREMIUL PEN ROMANIA 2014

nov. 24th, 2014 | By | Category: Postcard

Vineri, 21 noiembrie 2014, în cadrul târgului Gaudeamus de la București, a avut loc decernarea premiului PEN România 2014. Inițiat în 2013, premiul are în vedere cărți din toate genurile literare care abordează cu precădere teme legate de specificul PEN International, cea mai mare organizație mondială a scriitorilor din care face parte și PEN România – libertatea cuvântului, recuperarea memoriei colective, lupta împotriva cenzurii și tiraniei și protecția scriitorilor, drepturi lingvistice, drepturi ale minorităților etc. Juriul alcătuit din Daniel Cristea-Enache, Gabriel Dimisianu, Caius Dobrescu, Alex Ștefănescu și Magda Cârneci a deliberat asupra a 6 titluri apărute în 2013: ”Urma” de Adrian Alui Gheorghe, ”Amazoanele” de Adriana Babeți, ”Un singur cer deasupra lor” de Ruxandra Cesereanu, ”Dragul meu turnător” de Gabriel Liiceanu, ”Negru și roșu” de Ioan T. Morar și ”Soldații.Poveste din Ferentari” de Adrian Schiop. Premiul a revenit cărții ”Dragul meu turnător” de Gabriel Liiceanu, care, conform motivației juriului, reprezintă un eseu-roman sau roman-mărturie al unei probleme de conștiință care ne privește pe toți : modul în care Securitatea din perioada comunistă a controlat și a marcat, inisidios sau pe față, existența noastră cotidiană, cu urmări psihologice și sociale care durează și în prezent.

La decernare au participat mulți membri ai PEN Club România și diverși scriitori, cât și Radu Coșarcă, director de relații externe la ENEL, sponsorul premiului. Mulțumim Radio România Cultural, Radio România Actualități și TVR2 pentru participarea la decernare. Un reportaj asupra acestui eveniment va fi prezentat în emisiunea „Carte, Arte și Capricii” sâmbătă 29 noiembrie 2014, ora 12,30, peTVR2.

Scriitoarea Magda Cârneci este preşedinte al PEN România.

Număr de vizualizări :1031


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro