Fundaţia Calea Victoriei organizează cursul “Şcoala de la Păltiniş. Prelegeri despre paradisul culturii “

oct. 15th, 2014 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 22 octombrie 2014, de la ora 19.00, Fundaţia Calea Victoriei vă invită la cursul „Şcoala de la Păltiniş. Prelegeri despre paradisul culturii„, susţinut de Alex Păun.  Este un curs dedicat locului unde a mers în pelerinaj la finalul secolului XX elita culturală românească de mai târziu: viitori filozofi, eseişti, critici de artă, filologi, psihanalişti .

Veţi afla răspunsul la întrebări precum: Cine a fost Constantin Noica? Ce opere dăduse filozoful bucureștean înainte să se retragă pentru a crea în munţi? Cine sunt cei mai importanţi dintre ucenicii săi şi în ce cărţi şi-au povestit aventura? Care sunt ideile cele mai importante ale Şcolii şi care sunt anecdotele ei mai pline de haz? Cum arată moştenirea grupului?

Vreme de câţiva ani, în deceniile şapte şi opt, capitala inteligenţei româneşti s-a aflat la Păltiniş, staţiunea pusă pe hartă nu de schiori, ci de filozofi. Sute de cărturari au trecut să-l viziteze pe gânditorul sihastrit acolo, un amestec de savant, lord și avva. Nabab al generozităţii, Constantin Noica îi primeşte pe toţi şi le împarte lecţii de greacă veche şi latină, cugetări despre Platon, Augustin şi Hegel, vorbe de spirit, liste draconice de lecturi. Colocviile dintre maestru şi discipoli, deopotrivă destinse şi aplicate, sunt relatate de juni în câteva cărţi strălucitoare. Carismaticul gânditor devine o stea, discipolii săi – o constelaţie. Ia naştere Şcoala de la Păltiniş, un soi de Stanford la gura sobei, la care toată lumea priveşte cu jind şi uimire.

Temele celor cinci întâlniri sunt:

1. Maestrul – Portret Constantin Noica – viaţa, opera.

2. Discipolii, prietenii – discuţie despre Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Sorin Vieru, Andrei Cornea, Petru Creţia.

3. Discipolii, prietenii – discuţie despre Alexandru Paleologu, Nicolae Steinhardt, Alexandru Dragomir, Vasile Dem. Zamfirescu, Victor Ieronim Stoichiţă.

4. Întâlnirile – descrierea seminariilor private ţinute la Păltiniş.

5. Ideile – discuţie despre moştenirea filozofică şi literară a Şcolii.

Lector: Alex Păun

Data începere: 22 octombrie 2014; ora curs: 19:00

Număr ateliere: 5

Frecvenţa: săptămânal, miercuri

Cost: 200 ron; Cost redus (card fidelitate, studenţi, pensionari): 180 ron

Locul desfăşurării: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (în apropierea Rondului Pache Protopopescu şi Bisericii Sfânta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Înscrieri la: CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la:  www.victoriei.ro

Număr de vizualizări :1007


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro