Expoziţia tematică „Jertfa”, la Timişoara

oct. 7th, 2014 | By | Category: Postcard

Miercuri, 8 octombrie 2014, ora 14, la Timişoara ( Palatul Administrativ, Bld. Revoluţiei din 1989 nr. 17- holul de la etajul II), va avea loc vernisajul Expoziţiei tematice „Jertfa”, care întruneşte lucrările a 47 de artişti plastici profesionişti, membrii ai Filialei din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici.

Pe simeze şi pe socluri sunt inserate lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă de Ciprian Radovan, Virginia Baz Baroiu, Octavian Maxim, Constantin Doroftei, Constantin Catargiu, Rodica Banciu Regep, Maria Bana Jichiţa, Adriana Ilin Tomici, Marcel Breilean, Hedy M-Kiss, Menczel Linda-Saskia, Mihai Teodor Olteanu, Constantin G. Grangure, Lucia Preda, Felicia Selejan, Rodica Strugaru, Remus Irimescu etc. Prezintă chirurgul prof. dr. Trăilă Nicola, doctor în istoria artelor. Curatorul expoziției este pictorul Viorel Toma.

„Sacrificiul e o constantă a istoriei şi un imbold al omului. Fără de sensul sacrificiului suntem lipsiţi de uneltele construcţiei.”

Expoziţiile tematice iniţiate şi organizate de către Filiala din Timişoara a UAP începând cu anul 2004 s-au bucurat de succes şi interes, de un ecou extrem de pozitiv în rândul artiştilor plastici profesionişti, al iubitorilor de artă, precum şi al publicului larg. Fililala din Timişoara a UAP îşi propune să marcheze, să evoce şi comemoreze în toamna anului 2014 prin organizarea şi inaugurarea în holul de la etj. II  al Palatului Administrativ din Timişoara (Bld. Revoluţiei din 1989 nr. 17), sub genericul „JERTFA” a unei noi expoziţii tematice de anvergură, aniversarea unei serii de evenimente istorice importante, decisive: împlinirea a 500 de ani de la răscoala lui Gheorghe Doja, 300 de ani de la decapitarea voievodului Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu şi a fiiilor săi, 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, 75 de ani de la începerea celei de a II-a conflagraţii mondiale şi 25 de ani de la Revoluţia română din 1989, care a izbucnit tocmai în oraşul de pe Bega. Expoziţia concepută şi propusă de Filiala din Timişoara a UAP cinsteşte prin mijloacele specifice ale artelor vizuale contemporane pe de o parte memoria mai multor evenimente şi personalităţi istorice, ce s-au aniversat sau se vor aniversa pe parcursul anului 2014, iar pe de altă parte va scoate în evidenţă şi semnificaţia generală şi mereu actuală a actului, a atitudinii şi manifestării umane, cu o densă încărcătură ideatică, psihică şi cu o simbolistică complexă.

În evenimetele cruciale ale istoriei universale şi naţionale, a patriei şi a Banatului foarte multe persoane şi-au sacrificat viaţa pentru diferite idei, principii, idealuri, ţeluri, obiective, pentru valorile supreme ale vieţii şi ale moralei, pentru eternul sporit de onestitate şi demnitate. Majoritatea chimbărilor, transformărilor majore ale viaţii personale, cotidiane şi sociale se realizează tot prin jertfă, prin sacrificiu, prin renunţări şi acte de curaj. Prin jertfele individuale ale fiecăruia, prin taina dragostei şi dăruirii desăvârşite se restaurează de fapt în lume o nouă umanitate. Trăim într-o stare de jertfelnicie.

Filiala din Timişoara a UAP cu sprijinul CJT oferă o expoziţie tematică amplă şi substanţială cu lucrări realizate pe tema jertfei. Operele realizate şi expuse de creatorii abordează cu o exigenţă şi responsabilitate tema sacrifiului evocând momente, evenimente istorice şi biblice, dar şi episoade, scene şi gesturi din viaţa cotidiană, „civilă” demostrând pregnant şi expresiv prin mijloace şi tehnici potrivite, contemporane, moderne faptul, că sacrificiul este parte organică însăşi a existenţei umane. Prin jertfă se obţine o nouă condiţie ontologică: mântuirea.

Număr de vizualizări :1433


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro