Cu o căruţă de ani în urmă, m-a marcat citirea romanului “Dumnezeu s-a născut în exil” de VINTILĂ HORIA. Volumul îl are ca personaj principal pe poetul latin Ovidiu, care şi-a trăit o parte din viaţă la Tomis. Exilat din ordinul împăratului Augustus, credeam. Aşa a scris Horia. Însă, istoric, faptele au stat altfel- Ovidiu a fost relegat pe ţărmul Marii Negre, o pedeapsă mult mai mică, neimplicând pierderea cetăţeniei şi a averii personale. Motivul relegării, relegatio în latină, lasă încă loc de controverse. Pe el încearcă, printre altele, să-l restabilească Mariana Daminan, în ”PUBLIUS OVIDIUS NASO Drama relegării la Tomis”, monografie ieşită de sub tipar zilele acestea la editura Adenium.
Mariana Damian (n. 1968) este licenţiată a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de Litere, cu specializarea Limba şi literatură română – Limba şi literatură latină (1990). În prezent, e profesoară titulară de limba şi literatură română – limba şi literatură latină la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoşani.
Ovidiu are în Mariana Damian o comentatoare aplicată, tobă de informaţii, dar care, totuşi, nu face paradă cu ele şi nu te sufocă etalându-le sec. Parcă ai şterge de praf statuia poetului că să-i reîmprospătezi măreţia şi farmecul. Textul captivează şi-ţi provoacă dorinţa să reciteşti poeziile scriitorului latin. Sau să le citeşti, dacă n-ai făcut-o.
Alexandru Petria