Ovidiu al Tomisului

aug. 5th, 2014 | By | Category: Postcard

Cu o căruţă de ani în urmă, m-a marcat citirea romanului “Dumnezeu s-a născut în exil” de VINTILĂ HORIA. Volumul îl are ca personaj principal pe poetul latin Ovidiu, care şi-a trăit o parte din viaţă la Tomis. Exilat din ordinul împăratului Augustus, credeam. Aşa a scris Horia. Însă, istoric, faptele au stat altfel- Ovidiu a fost relegat pe ţărmul Marii Negre, o pedeapsă mult mai mică, neimplicând pierderea cetăţeniei şi a averii personale. Motivul relegării, relegatio în latină, lasă încă loc de controverse. Pe el încearcă, printre altele, să-l restabilească Mariana Daminan, în ”PUBLIUS OVIDIUS NASO Drama relegării la Tomis”, monografie ieşită de sub tipar zilele acestea la editura Adenium.Mariana Damian (n. 1968) este licenţiată a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de Litere, cu specializarea Limba şi literatură română – Limba şi literatură latină (1990). În prezent, e profesoară titulară de limba şi literatură română – limba şi literatură latină la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoşani.

Ovidiu are în Mariana Damian o comentatoare aplicată, tobă de informaţii, dar care, totuşi, nu face paradă cu ele şi nu te sufocă etalându-le sec. Parcă ai şterge de praf statuia poetului că să-i reîmprospătezi măreţia şi farmecul. Textul captivează şi-ţi provoacă dorinţa să reciteşti poeziile scriitorului latin. Sau să le citeşti, dacă n-ai făcut-o.

Alexandru Petria

Număr de vizualizări :1131


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro